2024. április 25., csütörtök

Többen halnak bele az egészségtelen táplálkozásba, mint a dohányzásba

Az egészségtelen étrend következtében globálisan és évente 11 millióan halnak meg, többen, mint amennyien a dohányzás szövődményeiben (ez  8 millió embert érint) – állítja egy, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány. 

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe, hanem azzal, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Egyértleműen károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket, azaz rostban gazdag ételeket. Márpedig nem eszünk. A rost élettani jelentőségéről, valamint a rosthiány és a rák kialakulása közötti összefüggésről.

A tanulmány szerint a helytelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek közül az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, aztán a rák különböző típusai, majd a 2-es típusú cukorbetegség. A Seattle-ben készült kutatás fontos állítása, hogy ötből egy esetben el lehetne kerülni a korai elhalálozást, ha sokkal több rostban gazdag ételt és italt fogyasztanánk.

Ezenkívül még mindig nagy probléma, hogy túl sok sót fogyasztunk, a helytelen táplálkozásra visszavezethető halálozások fele azért következik be, mert étrendünk sok sót tartalmaz. A kutatók szerint egészen mostanáig azon volt a fókusz, hogy minél inkább próbáljuk kerülni a sok cukrot, a zsírokat és a sót, mert azok egészségtelenek, de a továbbiakban nem ezt a logikát kéne követni. Inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy miket együnk nagy mennyiségben (nem győzzük elégszer ismételni: gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag ételek), mert –Ashkan Afshin kutató szerint –, ha az emberek valamiből elkezdenek többet fogyasztani, akkor bizonyos élelmiszerekből úgyis kevesebbet fognak.