2024. április 20., szombat

A zentai srác, aki lenyűgözte a tévénézőket

A 23 éves Soltész Dávid továbbjutott képzőművészeti alkotásával egy tehetségkutató műsorban
Soltész Dávid nemcsak a zsűrit, hanem a tévénézőket is lenyűgözte (Horváth Zsolt felvétele)

Soltész Dávid nemcsak a zsűrit, hanem a tévénézőket is lenyűgözte (Horváth Zsolt felvétele)

A Pink televízió a közelmúltban kezdte el sugározni A Pink csillagai (Pinkove Zvezde – All Talents) című tehetségkutató vetélkedőt, amelynek közönségét és zsűrijét rögtön az első fordulóban lenyűgözte egy 23 éves észak-bácskai fiatalember. A csókai születésű, Zentán élő Soltész Dávid a vetélkedő többi résztvevőjével ellentétben nem popszerzemények, műnépdalok eléneklésével, hanem palettával és festőecsettel a kezében nyerte el a nézők, a zsűritagok többségének a tetszését, és jutott be a műsor következő fordulójába.

A zentai közgazdasági iskolát elvégezett fiatalember beszélgetésünk elején elmondta, hogy már gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt, és a festés mellett verseket ír, illetve slam poetryvel is foglalkozik. A képfestés alapjait autodidakta módon, kiskorában YouTube-videókat nézve sajátította el, ez alapján kezdett el tájképeket készíteni, ez azonban már túl unalmas számára, ahogyan a portrérajzolás is.

– Márpedig ezeket kérik tőlem a legtöbbet – jegyezte meg, majd hozzátette, igyekszik megtalálni a saját stílusát, ami egyáltalán nem könnyű, de szerinte van még elég ideje erre. Dávidot saját elmondása szerint betegesen foglalkoztatja az idő, éppen ezért képein a mulandóságot, a jelent és a jövőt boncolgatja, és a legtöbb munkájába beleszövi ezeket a kérdéseket is.

– Az alkotásaimról mondtak már hideget és meleget is, de többnyire pozitív visszajelzéseket kaptam – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta, voltak olyan emberek is, akik szerint alkotásai eléggé „betegek”, mások viszont elismeréssel nyilatkoztak a képeiről.

Dávid alkotásaival ez idáig több kiállításon is részt vett. 2014-ben több más művésszel karöltve a szabadkai etnonapokon állított ki, majd szintén Szabadkán egy olyan tárlaton is bemutatkozott, amelyet a Vifó szervezett, sőt Kovács Adriannával közösen a zentai Zen kávézóban is volt egy kiállítása. Jelenleg egy önálló kiállítás ötletét dédelgeti, nyáron pedig a zentai Davie-vel közös performance bemutatását tervezik.

A tehetséges fiatalembert a produkció egyik korábbi résztvevője ajánlotta be a szerb kereskedelmi televízió tehetségkutatójába.

– Leírhatatlanul boldog voltam, amikor felkértek, hogy vegyek részt a műsorban, ugyanakkor jócskán lámpalázas is voltam a fellépés előtt – mesélt a tévés élményeiről. – A felvételezés közben a szervezőket igyekeztem rábeszélni, hogy utolsóként léphessek a színpadra, ehelyett negyediknek tettek be, és ez egyáltalán nem volt mindegy számomra – mesélte, majd hozzátette, közvetlenül a harmadik fellépő után szóltak neki, hogy ő a következő, ezért egy kicsit ideges is lett.

A fiatalember azzal nyűgözte le a zsűritagok túlnyomó részét és a közönséget, hogy a fehér vászonra egész idő alatt fehér olajfestékkel festett, ami szemmel láthatóan igencsak összezavarta a zsűritagokat, döbbenten nézték, mi is alakul ki majd az egészből. A legvégén Dávid a vászonra fekete festéket kezdett szórni, csak ekkor esett le mindenkinek, hogy Dávid egész idő alatt Marilyn Monroe képét festette.

– Fehér olajfestéket használtam, amit vízzel felhígítottam, így amikor rászórtam a fekete színt, az olajról lepergett a víz, így jött létre a kép – árulta el technikáját. A produkció végén a zsűri öt tagja közül négyen Dávid továbbjutása mellett szavaztak, mindössze egy zsűritag reakciója volt negatív. A fiatalember szerint az nem tetszett az illetőnek, hogy egy klisét használva, fejjel lefelé festett, pedig ezt már sokan eljátszották.

– Utólag belegondolva, szerintem is túlzás volt, de így terveztem, és erre is nagyon büszke vagyok – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki legközelebb mintegy két hét múlva vesz rész megint a műsor felvételén, és természetesen ismét egy nagy meglepetéssel készül, a harmadik fellépését pedig már élőben követhetik majd a tévénézők.