2024. április 23., kedd

Ingyenes kortárs képzőművészeti előadások, workshopok

Magyarországi kortárs képzőművészek előadásainak egyike a Forum-ház tanácstermében (Dávid Csilla felvétele)

Magyarországi kortárs képzőművészek előadásainak egyike a Forum-ház tanácstermében (Dávid Csilla felvétele)

A magyarországi független képzőművészeti tanszék kurzusán ma, 10-től 13 óráig Újvidéken, a Forum-ház IV. emeleti tanácstermében Korodi Luca műhelymunkáján A Föld bőre/The skin of the Earth című enigmatikus képverset készítik el közösen a jelenlévők.

A flying art courses sorozat keretében magyarországi kortárs képzőművészek adnak elő különböző művészeti témákban. A vendéglátó intézmények az idén a Forum Könyvkiadó Intézet, a Híd Kör Egyesület, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia dráma tanszéke. Tegnap Menesi Attila, Thury Lili és Getto Ferenc tartottak előadást a Forum-ház tanácstermében. Ezután a tanszéki esten az előadókkal Dancsó Andrea beszélgetett.

A beszélgetés során az újvidéki közönség többek között megtudta, hogy a magyarországi független képzőművészeti tanszék létrejöttének célja a kortárs képzőművészet felsőoktatásba való integrálása. A tanszék munkatársai úgy gondolják, hogy noha léteznek művészeti egyetemek, a kortárs művészet nincs kellően jelen a magyarországi oktatási rendszerekben. Emiatt felsőoktatási intézményekben mutatkoznak be, ahol minikurzusokat tartanak. Nemcsak képzőművészeti szakokra látogatnak el, hanem tavaly például az újvidéki Magyar Tanszékre, az idén pedig a Forum Könyvkiadó Intézetbe és a Művészeti Akadémia drámatagozatára is. A kortárs képzőművészetet úgy népszerűsítik, hogy a kurzusonként váltakozó előadók bemutatják, hogy mivel foglalkoznak, betekintést nyújtva a kortárs képzőművészet egy-egy szeletébe. Hirdetik évi nyári táborukat is, ahova elhívják mindazokat, akik részt vettek a műhelymunkákon. Itt interdiszciplináris foglalkozásokat tartanak, amelyeken bárki részt vehet, és közösen alkothat egy adott téma kapcsán.

A független képzőművészeti tanszék a 2013/2014. tanév őszi félévétől szervez ingyenes kortárs képzőművészeti kurzusokat Magyarország számos felsőoktatási intézményében az ERSTE Stiftung, Open Society Foundations támogatásával. Az előadásokon és workshopokon kívül egyéb programok adnak alkalmat meghívott képzőművészekkel és más szakemberekkel beszélgetésekre, interaktivitásokra és együttműködésekre.