2024. április 20., szombat

Gyékényt fonnak, szőnek

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre háromnapos nyitott műhelymunkát tart

A Zalaegerszegi Alkotóházak Szövetsége támogatásával mától vasárnapig nyitott műhelymunkát szerveznek a bajsai Magyar Tájszoba és Alkotóház udvarán. A háromnapos képzés fő témája a gyékény és a kukoricacsuhé, illetve az ezekből a természetes anyagokból való szövés, fonás.

– A gyékényből és a kukoricacsuhéból készült tárgyak mellett a gyerekek elsajátíthatják a népi játékok készítését is, ez a pénteki program, de a gyékényszövés technikáját is szeretnénk átadni az érdeklődőknek. Alátét készítése lesz az első feladat. Ez a folyamat nem olyan egyszerű, aki az alátétet elkészíti, utána készíthet szakajtót is. Az oktató Szuhankó Sándor lesz, segítői pedig az Etno tagjai. Itt is lehet aludni, vagy pedig tetszés szerint rész venni a foglalkozásokon – ismertette Szuhankó Ruzsena, az Etno elnök asszonya a programot, és elárulta azt is, hogy a Magyar Tájszoba és Alkotóház udvara lesz a műhelymunkák helyszíne, melyet az elmúlt napokban kicsinosítottak. Az oktatás és anyagköltség ingyenes, bővebb információ a 064/342-91-24-es telefonszámon kapható.

Szuhankó Ruzsena beszámolt arról is, hogy a következő hónapban, május 24-re szerveznek egy ünnepi eseményt. A hevesi Csillagvirág Hagyományőrző Szervezet ajándéka, az ottani fafaragók munkája egy kopjafa, az első világháborúban elesettek tiszteletére lesz felállítva a bajsai tájház udvarán. Kiállítás is nyílik és egy, a bajsai fehérhímzéseket feldolgozó könyv bemutatóját is erre a napra tervezik.

Az Etno szövőműhelyében folyamatos a munka.

– Egész télen, minden hétfőn a helyi közösség kistermében összejöttünk és szőttünk. Készülünk a MIRK-re, más kiállításokra. Nagyon örültünk annak, hogy Hagyományok Háza Zentán zsűrizte a vajdasági alkotók munkáit, és a Kocsis Szabolcski Évával közösen készített szőnyegünk, valamint három gyapjúszőnyegem látható volt a kiállításon – hallottuk Szuhankó Ruzsenától.

Ősszel egy új tartalommal bővült a bajsai tájház, egy különös kemencét építettek sárból és téglából, hagyományos módszerekkel az udvaron.

– Az agyagégető katlan kemence Ózsvár Péter kerámiaművész és fia irányításával készült. Még hiányzik egy fedett tetőrész, de remélem, hogy a júliusi nyári táborunkig ez is elkészül. A vörös és fekete kerámia égetésére egyaránt alkalmas kemencének köszönve az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének nyári táboraiban a helyszínen kiégethetők lesznek az itt készült fazekasmunkák. A kemenceépítést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata támogatta.

Az Etno elnök asszonya végül még egyszer felhívta a figyelmet arra, hogy a gyékényszövő műhely nyitott, reggel 9 órától este 7 óráig mindenkit szeretettel várnak, mint ahogyan a következő hétvégén, az április 13-án 10 és 12 óra közötti tojásfestésre is.