2024. április 19., péntek

Lurkóbirodalommá változtatták a várost

A testvértelepülésekről érkező vendégekkel ünnepeltek a magyarkanizsaiak

Hosszas készülődés előzi meg minden évben a tavaszi időszak első nagy, talán az iskolák életében a legnagyobb rendezvényt, a gyermekfesztivált. ebből az avatatlan szem a végén csak annyit lát, hogy egy igen jól szervezett, zsibongástól hangos eseményen van, ahol minden a gyermekekről szól, és a gyermekekért van. Idén már tizenkettedik alkalommal gyűltek össze a helybeli gyermekek és a vendégek a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj általános Iskola épületében, ugyanis a fesztiválra a testvérvárosok diákjai és pedagógusai is minden évben meghívást kapnak, akik időről időre nagy örömmel és izgalommal érkeznek a rendezvényre.

Izgalommal azért, mert ez egyben verseny is. Igaz, a tét nem óriási, nekik azonban minden valószínűség szerint annak tűnik, hiszen ilyenkor mutathatják meg tehetségüket és a bennük rejlő egészséges versenyszellemet. Már előtte fel kell készülniük egy-egy produkcióval, akár verssel, mesével, tánccal vagy éppen hangszerjátékkal lépnek fel, majd miután megmérkőznek a többiekkel, a legügyesebbek különféle ajándékokat is bezsebelhetnek, és persze mindemellett új barátságokat és élményeket is a magukénak tudhatnak az egynapos magyarkanizsai tartózkodásuk alatt.

A fellépő gyermekek kivétel nélkül kiválóan érezték magukat a rendezvényen (Puskás Károly felvétele)

A fellépő gyermekek kivétel nélkül kiválóan érezték magukat a rendezvényen (Puskás Károly felvétele)

– A gyermekfesztivált idén tizenkettedik alkalommal szerveztük meg, ami azt jelenti, hogy a rendezvényünk már igen nagy múltra tekint vissza. A jól bevált szokásokat megtartottuk, így a versenykategóriák maradtak ugyanazok, mint a korábbi években, mégpedig: hangszerjáték, ének, tánc, mese- és versmondás. Összesen tizenhárom kategóriában mérettették meg magukat a gyerekek, akik között a mieink mellett testvérvárosainkból érkezők is voltak. Érkeztek vendégek Romániából, Magyarországról és Svilajnacból is. Tulajdonképpen erről is szól ez a rendezvény. Minden évben van egy központi témánk, ami most a Világ és én témakör volt. ehhez a témához kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettünk, és nagy örömmel vettük tudomásul, hogy rengeteg munka érkezett. ezekből a rajzokból az iskola folyosóján kiállítást is rendeztünk – mondta Sarnyai Éva, a rendezvény szervezőbizottságának tagja, aki azt is hozzátette, hogy ez a nap nemcsak a versengésről szólt, hanem a barátkozásról és persze a szórakozásról is, hiszen a késő délutánba nyúló fesztivál végén közös játék, gálaműsor és diszkó is várta a gyerekeket.

Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak az önkormányzat és a községbeli intézmények képviselői is, akik a nyitóéneket megtekintve Bíró Edit igazgatónő üdvözlőbeszédét hallgathatták meg, amelyben a gyermekekben rejlő tehetség feltárásának fontosságának hangsúlyozta.

– Gyermekeink erre az egy napra lurkóbirodalommá változtatják az egész várost. A jókedv, az élményadás, a gyerekek megbecsülése és az adni akarás érvényesül a tizenkettedik éve megtartott gyerekfesztiválon. Rendezvényünk minden művészeti ág területét igyekszik feltérképezni és a gyermekeinkben rejlő tehetséget kibontakoztatni. A tehetség nemcsak keveseknek adatik meg, hanem különböző módon minden gyermekben ott rejlik. A tehetség a legtágabb értelemben véve az élet ajándéka – mondta az igazgatónő.

A jelenlévőket Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is üdvözölte, aki örömének adott hangot a magyarkanizsai rendezvény sikeressége kapcsán.

– Nagy öröm számunkra, hogy ez a rendezvény már évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Amikor szétnézünk, láthatjuk, hogy mindenfelé gyerekek, fiatalok vannak ezen a napon, akik részt vállalnak a közösségi életben – emlékeztetett a polgármester.

A versengés és a közös szórakozás már péntek délután megkezdődött és egészen estig tartott a gyermekek számára, akik úgy tanultak, hogy közben talán észre sem vették. A rendezvényt a magyarkanizsai önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi – Nemzeti Kisebbségi Titkárság, a bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint több helyi vállalkozó is támogatta.