2024. április 20., szombat

„Ahol a játék önfeledt, mégis komoly”

Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője Zentán

Pénteken került sor a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére a zentai Művelődési Házban, ahol négy színdarabot és tizenkét rövidfilmet tekinthettek meg az érdeklődők. A rendezvényt Perpauer Attila, Zenta Község oktatási és művelődési feladatokkal megbízott tanácstagja nyitotta meg, köszöntve a közönséget a maga és Zenta önkormányzata nevében:

– Középsulisnak lenni jó! Kibontakozó személyiségünk, megformálásra váró lehetőségek és ezernyi ajtó, mely nyitva áll, és várja, hogy kifejezzük magunkról és a világról alkotott véleményünket. A mai szín- és filmművészeti vetélkedő ékes példája annak, hogy ez a korosztály is keresi a helyét, megpróbálja megfogalmazni véleményét a világról. Arról a világról, melyben élik mindennapjaikat, teszik a dolgukat, tanulnak, barátkoznak, szórakoznak és természetesen szeretnek is. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy esélyt biztosítsunk nekik, hogy ki tudjanak teljesedni, meglássák azokat a lehetőségeket, melyek számukra nyílnak meg. A művészet a világ leképezése máshogyan, nem mindennapi megfogalmazásokban, egyszerű válaszokkal vagy éppen bonyolult utak kusza halmazaként. Ez tesz bennünket emberré!

Már a megnyitót is tömeges érdeklődés követte, de a közönség még csak ezután kezdett tódulni a fesztiválra, mely a zentai filmesek munkáival vette kezdetét, majd a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak Füzér című előadásával folytatódott.

Az eseményt megelőzően W. Boros Gabriellát, a KSZFV fő szervezőjét is megszólaltattuk:

– Ma ismét a középiskolás fiatalokra irányul a figyelmünk a zentai színházban. Előadások a nagyszínpadon, a kamarateremben, filmvetítések, beszélgetések, értékelések követik egymást reggeltől estig. Több mint száz vajdasági fiatal alkotása kerül bemutatásra. Olyan fiatalok állnak színpadra, illetve nézhetjük őket a filmvásznon, akik az elmúlt időszakban energiát, munkát fektettek abba, hogy ezek a produkciók megszülessenek. Minden elismerés és tisztelet az övéké, hogy ebben a jelenlegi konfúz világban olyan értéket találtak, amibe belekapaszkodhatnak, amiben megtalálták vagy keresik a valódi világot. Mindeközben egy közösség, egy csapat részesei lehetnek, ahol a játék önfeledt, mégis komoly. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok megmutathassák tehetségüket, alkotásaikat, hogy megmérettessenek, és hogy megismerkedjenek a hasonló érdeklődésű kortársaikkal. Ezt támogatni és segíteni kell!