2024. március 28., csütörtök

Újabb hosszabbításért kuncsoroghat a kormányfő

Másodszor is módosítanák a brit parlamenti képviselők a Brexit-dátumot

A brit EU-tagság megszűnésére, azaz a Brexitre kilátásba helyezett (nemrég módosított eredeti) határidő ismételt halasztására kötelezte (egy fős többséggel) a szigetország parlamentjének alsóháza Theresa May kormányfőt. A cél a – súlyos problémákkal fenyegető – megállapodás nélküli kilépés (a no deal, vagyis a kemény Brexit) elkerülése.

Mindössze egy képviselői szavazat döntötte el, hogy a brit kormány kérje-e másodszor is a Brexit-dátum elhalasztását vagy tartsa magát a márciusban uniós jóváhagyással elfogadott (módosított) időponthoz.

Eszerint a szigetországnak április 12-én (a jövő pénteken) búcsút kell intenie az EU-nak, az eredetileg mindegyik oldal által elfogadott március 29-e helyett.

A brit parlament alsóházának képviselői szerdán éjjel azonban úgy határoztak (313:312 szavazataránnyal), hogy a módosított dátumot (április 12-ét) is későbbre kell tenni. Theresa May miniszterelnöknek így ismét kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés napjának elhalasztását. (A brit parlament felsőházának beleegyezése esetén, ami szinte borítékolható.) Maynek egy hete maradt arra, hogy kormányának tervéről tájékoztassa Brüsszelt. Már utalt rá, hogy további halasztásért folyamodna a megállapodás nélküli Brexit elkerülése végett. 

Kijelentette: legfeljebb május 22-éig kérné a válási határidő újabb elodázását. Abban reménykedik, hogy addig végre sikerül elfogadtatni a – kormánya és Brüsszel között tavaly novemberben aláírt – Brexit-megállapodást a brit parlamenttel is, amely január 15-e óta már háromszor dobta vissza a rendezett kilépést szabályozó „papírokat”. May számára azért is fontos lenne, hogy a(z új) határidő ne kerüljön május 22-e utánra, mert azt szeretné, ha az Egyesült Királyság kimaradna a május 23-án kezdődő európai parlamenti választásokból.

A brit alsóház azonban továbbra sem hajlandó jóváhagyni a Brexit feltételrendszerét szabályozó egyezményt, Brüsszel pedig kitartóan ragaszkodik annak eredeti formájához. A képviselők csak változtatások árán szavaznák meg a több száz oldalas dokumentumot. Korábban a megállapodás nélküli válás és egy új népszavazás lehetőségét is elvetették, sőt nyolc egyéb megoldási javaslatot sem támogattak.

Emiatt patthelyzet és hatalmas politikai zűrzavar alakult ki a szigetországban. A Brexit körüli huzavona sok kívülálló szemében tragikomikus, szánalmas és egyre unalmasabb, az érintetteknek ellenben egyre kellemetlenebb, bosszantóbb és veszélyesebb. 

May már az ellenzéki Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbinnal is egyezkedni kezdett. A hét elején munkaprogramot fogadtak el a megoldás reményében.

Az április 12-ei időpont megváltoztatásához azonban nélkülözhetetlen az EU-ban maradó 27 tagország beleegyezése is, ami valószínűsíthető. Ha viszont elmarad a társállamok mindegyikének a jóváhagyása, a brit EU-tagság jövő pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlanul szűnhet meg. (Ez számtalan bonyodalmat okozna a brit–EU kapcsolatokban, különösen pedig a szigetországban, ahol leginkább a gazdaság érezné meg a változást, akár súlyos recesszió formájában is.).

Bár London ezt szeretné elkerülni, és a társállamok többsége is hajlandó lenne a Brexit-dátum további módosítására, a no deal lehetőségét nem lehet kizárni. Erre az Európai Bizottság elnöke is felhívta a figyelmet. Jean-Claude Juncker szerint csak abban az esetben lehet egy újabb, rövid idejű (vagyis május 22-éig tartó) haladékra számítani, ha a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-éig elfogadja az eredeti (tavaly novemberi) kilépési szerződést.

Ha néhány nappal korábban tenné meg, az még jobb lenne, hiszen London huzakodása és tehetetlenkedése miatt az Unió április 10-én rendkívüli csúcson szeretné tisztázni az egyre kellemetlenebb ügyet. A találkozóra Mayt is meghívják, aki a rendezett Brexitről várhatóan egy alternatív tervet mutat be politikustársainak. Lehet, hogy hiába, hiszen az EU ragaszkodik az eredeti Brexit-egyezséghez, amelyet a lehető legjobbnak tart, s emiatt eddig nem is akarta megváltoztatni, helyettesíteni.

Mindezt figyelembe véve, Juncker úgy véli: a rendezetlen Brexit „most már rendkívül valószínű”. Hasonlóan ítéli meg a helyzetet a brit jegybank kormányzója is. Mark Carney ugyanis „riasztóan magasnak” tartja a no deal kockázatát, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a megállapodás nélküli válás következményeit aligha lehet könnyedén kezelni.