2024. április 19., péntek

Le Pen és Salvini május 18-án Milánóban közös kampánygyűlést tart

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője megállapodtak abban, hogy május 18-án Milánóban közös kampányzáró nagygyűlést tartanak az európai parlamenti választások előtt - jelezte pénteken a francia párt vezetése.

A két pártvezető péntek délelőtt Párizsban találkozott, ahova Matteo Salvini a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 belügyminisztereinek kétnapos találkozójára érkezett.

Salvini és Le Pen a sajtó kizárásával egy meg nem nevezett helyen találkozott. A megbeszélésről Marine Le Pen egy fotót közölt a Twitteren.

Az olasz belügyminiszter sajtóirodája közleményben megerősítette, hogy "a vezetők egy közös megmozduláson gondolkodnak a választási kampány zárására és Európa új korszakának bejelentésére".

Az olasz fél által szívélyesnek nevezett pénteki párizsi találkozón Le Pen és Salvini "a politikai helyzetről és az európai választások forgatókönyveiről egyeztetett", valamint a kampány fő témáiról, amelyek olasz források szerint a munka, a család és a környezetvédelem lesznek. Egyebek mellett elkötelezték magukat arra, hogy megerősítik "az új nemzetközi szövetségeket, hogy kiszélesítsék a családot azokkal, akik meg akarják változtatni Brüsszelt" - olvasható a közleményben, az Európai Parlament Szabadság és Nemzetek Európája nevű csoportra utalva, amelyben a Liga és a Nemzeti Tömörülés mellett ülnek az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői is.

A Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfőn Milánóban rendezi EP-választási kampánynyitóját, amelyen más országokból is több, úgynevezett szuverenista párt is képviselteti magát.