2024. április 18., csütörtök

Korántsem ér véget a munka

Huszonnégy egészségügyi létesítmény gazdagodhat új felszerelésekkel

A tartományi kormány 1,4 milliárd dinárral támogatja orvosi eszközök és egyéb berendezések beszerzését a kórházak számára. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken az intézmények vezetői.

Stokić Edit átveszi a támogatásról szóló szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Stokić Edit átveszi a támogatásról szóló szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Huszonnégy egészségügyi létesítmény felszerelése gyarapodott új ultrahang-készülékekkel, radiológiai és endoszkópos eszközökkel, sebészeti műszerekkel és egyéb orvosi berendezésekkel.

– Az új berendezések vásárlásával tovább javítjuk és korszerűsítjük a vajdasági egészségügyi rendszert. Csökkentjük a várólistán szereplő betegek számát, új diagnosztikai eljárások bevezetésére is sor kerülhet. Ezáltal jelentős mértékben javulhat az egészségügyi ellátás, valamint a kórházakban dolgozók munkafeltételei – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő.

Hozzátette, hogy az elmúlt három évben sok fontos lépés történt, a munka azonban még korántsem ér véget.

– Célunk az egészségügyi rendszer teljes mértékű felújítása, és a regionális kórházak fejlesztése. Ezért továbbra is beruházunk az egészségügybe, hogy minél hatékonyabbá tegyük a rendszert.

Mirović bejelentette, hogy április végén valószínűleg megnyitják a pancsovai Közkórházat. Az év második felében pedig a Vajdasági Klinikai Központ B és C részlegének a megépítése is megkezdődhet.

– Folytatjuk a három évvel ezelőtt megkezdett beruházási sorozatot a vajdasági egészségügyi rendszer érdekében, hiszen 30 évig szinte semmilyen befektetés sem történt – hangsúlyozta az eseményen Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Az immár százéves hagyománnyal rendelkező Vajdasági Klinikai Központban évente több mint 650 vizsgálatot bonyolítanak le. A tartományi kormány révén az új eszközök beszerzése mellett az alkalmazottak továbbképzése is realizálódhat, mondta Stokić Edit, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatója.

– A támogatás révén csökkenhet a várólistán szereplők száma. Ez jelenleg főként a szürkehályog műtétre várakozókat érinti, mert a szemészeti szolgálat felszerelése bővült. Ezenkívül az ortopédiai beavatkozásokra várakozók is kevesebb időt várnak majd az új részleg megnyitását követően – hangsúlyozta Stokić Edit.

– Két modern ultrahangkészüléket kaptunk, és egy operációs lámpát az ortopédiai részlegre, ezen a részlegen már korábban megkezdődtek a műszercserék. Folytatódik a diagnosztikai részleg felújítása is. Az egyik ultrahangkészüléket a nőgyógyászati részben helyezzük el, a másik a radiológiai részlegben kap majd helyet. Terveink között szerepel a kórház teljes felújítása, de hozzáépítésre is szükség van. Az ortopéd műtő rekonstrukciója megtörtént. Hamarosan átadjuk a CT-készüléket is – mondta dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója.

Zorica Ćulibrk, a Rusanda rehabilitációs kórház megbízott igazgatója elmondta, hogy a tartományi titkárság hétmillió dinárral támogatja a melencei egészségügyi intézményt.

– Három olyan műszer beszerzését valósítjuk meg, amelyeket a fizikális terápia során alkalmazunk. Az új és korszerű eszközök által jelentős mértékben javulhat a kórház szolgáltatásainak színvonala. A támogatás révén megvásárolunk egy többfunkciós lézeres készüléket, ugyanakkor a mozgásképtelen betegek ápolásához szükséges berendezésekkel  is gyarapodik majd intézményünk – mondta a kórház megbízott igazgatója.