2024. április 25., csütörtök

Nem szabad megtorpanni!

Az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Iskola harmadikos diákjaiban már lassan érlelődik a továbbtanulás lehetősége. Így ők, a szülők és tanárok kedden este a szülőértekezleten érdeklődéssel hallgatták a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjával és a kollégiumi rendszerrel kapcsolatos tájékoztatót.

Erdődi Edvina... (Bozsoki Valéria felvétele)

Erdődi Edvina... (Bozsoki Valéria felvétele)

A szép számban egybegyűlteknek Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Miavec Emma, a székvárosi Európa Kollégium munkatársa a szerb nyelvi felzárkóztató képzés, a felvételi felkészítő, az ösztöndíjazás, a mentori-demonstrátori program és a kollégiumi rendszer elérhetőségéről és jelentőségéről beszéltek, majd kiosztották a tájékoztató szórólapokat.

...és Miavec Emma tájékoztató szórólapokat oszt(Bozsoki Valéria felvétele)

...és Miavec Emma tájékoztató szórólapokat oszt(Bozsoki Valéria felvétele)

Erdődi Edvina többek között elmondta, hogy az MNT ösztöndíjjal nemcsak erkölcsi támogatást, hanem anyagi biztonságot nyújt azoknak, akik itthon akarnak továbbtanulni. Hangsúlyozta, hogy szinte minden alapképzésen tanuló hallgató, aki megpályázta az ösztöndíjat, megkapta, így tanulmányainak költségeivel nem terheli a családi költségvetést. Az egyetemista egyetlen dolga az, hogy tanuljon.

A topolyai születésű okleveles jogász azt is elmondta, hogy egyetemista éveiben még nem volt ilyen ösztöndíj-lehetőség, és senki nem szervezett szerb nyelvi felzárkóztató képzést. Maga küzdött meg a szerb nyelv elsajátításával, mégsem adta fel a tanulást. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ők se torpanjanak meg a nehézségek előtt, hanem éljenek a szerb nyelvi felzárkóztató képzéssel, amelyet az MNT bármely helységben megszervez, mindenhol, ahol azt legalább tízen igénylik.