2024. április 20., szombat

Megelőzni a tüzeket

A rendkívüli helyzetek törzskara ülésének fókuszában a tűzvédelem állt (Fotó: Benedek Miklós)

A rendkívüli helyzetek törzskara ülésének fókuszában a tűzvédelem állt (Fotó: Benedek Miklós)

Az Észak-bácskai Körzet Rendkívüli Helyzetek Törzskara csütörtökön tanácskozást szervezett, amelynek fókuszában a tűzvédelem szerepelt. A Szabadkán megtartott rendezvényen jelen voltak Szabadka Város, valamint Topolya és Kishegyes községek illetékesei, akik ezúttal egy akciótervet dolgoztak ki, amelynek célja, hogy lecsökkentsék a vidékünkön még mindig gyakori nyílt terepi tűzesetek számát.

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Körzet vezetője, a Rendkívüli Helyzetek Törzskarának parancsnoka bevezetőjében elmondta, hogy az érvényben lévő tűzvédelmi törvény tiltja a nyílt terepen való tűzgyújtást, legyen szó mezőgazdasági területekről, tarlókról, vagy éppen szemétlerakókról, és mindez vonatkozik a kirándulókra is, hisz az erdők kétszáz méteres körzetében is tilos a tűzgyújtás.

(Gergely József illusztrációja)

(Gergely József illusztrációja)

– Tudni kell, hogy mindazok ellen, akik megszegik az előírásokat, szabálysértési eljárás indul, és amennyiben az illetékesek olyan mértékű károkozást állapítanak meg, büntetőjogi eljárást is kezdeményezhetnek. A büntetés mértéke változhat, viszont tudni kell, hogy ezenfelül a tettesnek kötelessége megtéríteni a tűzoltásban résztvevő egységek költségeit. Éppen ezért mind a magánszemélyeket, mind pedig a jogi személyeket arra kérjük, hogy ne gyújtsanak tüzet, hisz az a megoldás, ami rövid távon kifizetődőnek tűnik, komoly károkat és kiadásokat is okozhat. Tavaly tanúi lehettünk annak, hogy tarlóégetés miatt halálos kimenetelű baleset történt az autópályán. Ezt nem szabad megengednünk. Éppen ezért a mai ülésen kidolgozunk egy olyan akciótervet, aminek alapján a községek és illetékes szervei a saját területükön lépéseket tehetnek a megelőzés érdekében, illetve abból a célból, hogy baj esetén minél gyorsabban tudjanak reagálni – nyilatkozta Vučković. A parancsnok emellett arra is figyelmeztette a jelenlévőket, hogy az elmúlt három hónap rendkívül száraz volt, így fokozott tűzveszéllyel kell számolni.

Vučković szavai szerint az akciótervben megfogalmazták minden, az ügyben érintett szubjektum feladatát, beleértve természetesen elsősorban a tűzoltókat, ugyanakkor a megelőzés szempontjából fontos feladatokat is megfogalmaztak, mint például a rendszeres ellenőrző körutak megszervezését. A parancsnok emellett kiemelte, a legfontosabb, hogy a polgárokban tudatosodjon, hogy a szabadtéri tűzgyújtás veszélyes és tilos.