2024. április 19., péntek

Maradnak a magyar osztályok

Közép-Bánátban egyre kevesebb az elsős

A héten kezdődött meg és május végéig tart az elsősök beiratkozása az általános iskolákba. Már most bizonyos, hogy a bánáti iskolákban tovább csökken a magyar elsősöknek a száma. Egyre több az összevont tagozat, és az is előfordul, hogy a kisebb településeken egyetlen magyar elsőst sem íratnak be. Jó hír azonban, hogy a magyar tannyelvű oktatás mindenhol megmarad.

– Az általános iskolák mindegyikében megmarad a magyar tannyelvű oktatás. Az egyetlen változás az erzsébetlaki Testvériség-egység Általános Iskolában lesz, amely ezentúl nem önálló tanintézmény, hanem kirendelt tagozata lesz a stajićevói (Óécska) általános iskolának – hallottuk Sztojkó Józseftől, a nagybecskereki városi tanács tagjától.

A diákok számának a csökkenése leginkább Muzslyán, a vidék legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában érezhető. A két iskolaépületben most 630 tanulójuk van. Három évvel ezelőtt még három diák hiányzott ahhoz, hogy három magyar osztály nyílhasson, tavaly 24 magyar elsőst írattak be. Az idén (remélhetőleg) 16-an lesznek.

A Sonja Marinković Általános Iskola (Fotó: Kecskés István)

A Sonja Marinković Általános Iskola (Fotó: Kecskés István)

– Jelenleg nincs kombinált tagozatunk. Hogy szeptember 1-jétől milyen lesz a helyzet, azt nem tudjuk. A szülők fogják eldönteni, hogy hová akarják beíratni a gyereket. Mi megpróbáljuk megtartani mindkét épületet, illetve mind a két osztályt – mondta Molnár Attila, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója.

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában tavaly történt meg először, hogy összevont magyar tagozatot kellett alakítani, mivel csak két gyereket írattak be. Az idén se lesz sokkal jobb: három magyar elsősre számítanak.

– A Sonja Marinković Általános Iskola három épülettel rendelkezik: egy a városban és két kihelyezett tagozat Szentmihályon és Lukácsfalván. Összesen 243 diákunk van. Ebből valamivel több mint 150-en a nagybecskereki, központi iskolaépületben tanulnak. Tavaly összesen 10 elsősünk volt, két magyar anyanyelvű és nyolc szerb diák – hallottuk Jelena Jenovay iskolaigazgatótól.

A szlovák és magyar többségű Erzsébetlakon az idén 12 elsőst várnak. Remélik, hogy ez a szám megmarad őszre is. Az elvándorlás ugyanis innen is nagy. Viszont nem minden gyerek kezdi el iskoláztatását anyanyelvén.

– A 12 diák közül kettő magyar, kettő szlovák a többi pedig szerb tannyelvű osztályt választott. Azt reméltük, hogy a nemzeti közösségek esetében ez a szám nagyobb lesz, de ilyen az elhatározás. Megpróbáltuk meggyőzni a szülőket, hiszen az anyanyelv nélkül a nemzetiség fennmaradása bizonytalanná válik – nyilatkozott Milan Nedeljkov, a Testvériség-egység Általános Iskola igazgatója.

A jelen állás szerint Szentmihályon négy, Magyarcsernyén nyolc, Tordán tíz, Torontálvásárhelyen pedig tíz magyar elsőst várnak.