2024. április 23., kedd

Idénymunka mobilos applikáción

Olyan okostelefonra szabott alkalmazást hozott létre az Adóhivatal és a Helyi Gazdaságfejlesztési Tömörülés (NALED), amely – Szerbiában első ízben – lehetővé teszi az idényjellegű munka vállalását mobiltelefon segítségével. Ez az applikáció egyébként itthon az első olyan állami hivatali alkalmazásnak számít, amely működését tekintve befejezettnek és alkalmazhatónak bizonyul.

A projektumot, amelynek keretében a mobilalkalmazást is elkészítették, a GIZ német fejlesztési ügynökség támogatta. A munkáltatóknak most már a www.sezonskiradnici.gov.rs portálon kívül még egyszerűbb lehetőségük lesz arra, hogy bejelentsék az idénymunkásaikat, a dolgozók pedig egy telefonhívással ellenőrizhetik, hogy valóban bejegyezték-e a munkahelyüket.

– Az egyébként is egyszerűsített eljárást most a mobilos alkalmazás még hozzáférhetőbbé teszi. A kutatások azt bizonyították, hogy a felhasználók kétharmada ma már előnyben részesíti az applikációkat a weboldalakkal szemben, kényelmesebbnek találják, ha a mobiltelefonjukon el tudják végezi a kívánt műveletet. Éppen ezért azt várjuk a Sezonski radnici (Idénymunkások) elnevezésű alkalmazástól, hogy növelje a munkaadók számát, akik mindössze néhány kattintás segítségével elvégezhetik a munkás regisztrációját. Be kell írni a személyazonosító számot (JMBG), meg kell adni a dátumot, amikor a dolgozót alkalmazza az illető, s ki kell választani a munka típusát, ennyi az egész. Egy legális útja ez a mezőgazdasági fejlődés serkentésének. A weboldalt az üzembe helyezést követő első három hónapban hetven munkaadó használta – jelentette ki Vladimir Čupić, a NALED élelmiszeripari és mezőgazdasági szövetségének elnöke.

Az elektronikus rendszer adatai szerint az idén eddig 2987 szezonmunkást alkalmaztak a mezőgazdaságban, akik egészségbiztosításban és nyugdíjbiztosításban is részesültek. Az állam bevétele 4,2 millió dinár volt az adó, s 12 millió dinár a többi kifizetett illeték révén. A legtöbb idényjellegű munkást Vajdaság területén alkalmazták, a legtöbben gyümölcsfákat metszettek, a termést tisztították, csomagolták, raktározták. Az említett hetven munkáltató gazdaság mellett ebben az időszakban 17 magánszemély is alkalmazott munkásokat.

Az alkalmazás április 1-je óta letölthető a Google Playen, de hamarosan elérhetővé válik az iOS rendszer használói számára is