2024. április 19., péntek

Roamingdíjak nélkül 2021-ben

Július elsejétől csökkennek a külföldi mobiltelefondíjak a régióban, és hamarosan az EU területén is

Ma aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a Nyugat-Balkán régiójában megszűnik a roamingdíj, vagyis a mobiltelefontársaságok a régióban élő és utazó polgárokkal nem fizettetnek majd emelt díjat – derült ki ma a Belgrádban kezdődött, kétnapos Digitális Nyugat-Balkán Csúcstalálkozón. A hat fél (Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Albánia és Koszovó) közötti megállapodás július 1-jén lép életbe, akkor adják át a mobiltelefontársaságok a konkrét programjukat, hogy miként csökkentik majd fokozatosan a barangolási (roaming) díjakat, hogy 2021-ben már az országban érvényes percdíjakért lehessen telefonálni az egész régióban.

Ez a második digitális csúcstalálkozó, amit a régióban szerveztek meg. A megnyitón elhangzott, tavaly Szkopjéban, az első csúcson, megfogalmazták a roaming megszüntetésének igényét, az idén pedig a megállapodást is aláírták.

Ana Brnabić kormányfő alkalmi beszédében rámutatott, hogy a roamingdíjak csökkentéséről szóló megállapodás nem a legjobb időpontban érkezett, és Szerbiának nehéz politikai döntést kellett meghoznia. Miután Koszovó is aláírója ennek a regionális megállapodásnak, felmerült a kérdés, hogy sikerül-e betartatni az új megállapodást azok után, hogy megszegte a CEFTA-egyezményt és a szerbiai termékekre 100 százalékos vámot szabott ki. Szerinte mindennek ellenére a régió fejlődésének jövője az együttműködésben rejlik, és a roamingdíjak megszüntetésével nemcsak a polgárok járnak jól, hanem a gazdaság is profitál.

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa felhívta a figyelmet, hogy a digitalizálás terén tett előrelépések, illetve az aláírt megállapodás pozitív visszajelzés az EU számára, hogy a régió az európai értékekre törekszik. Sőt, mivel Szerbia a megállapodás kezdeményezője, a vezetői pozíció felvállalását külön jelzésként értékelik az európai jövőképre való törekvésben. Felhívta a figyelmet, hogy a roamingdíjak eltörlése a régióban csupán az első lépés, erre épül majd az a megállapodás, amely a nyugat-balkáni régióra és az Európai Unióra vonatkozik majd.

Majlinda Bregu, a Regionális Együttműködési Tanács (RCC) nemzetközi szervezet főtitkára is a régió vezetőinek a törekvéseit emelte ki, és közölte, bár a megállapodás július 1-jén lép életbe, a mobiltelefon-szolgáltatók és -szabályozók akkorra egy olyan világos akciótervvel és térképpel állnak elő, amely pontosan megfogalmazza majd, hogy melyik naptól kezdve milyen kedvezményekre lehet számítani.

Miután számos műszaki kérdés merül fel ennek a megállapodásnak a megvalósítása kapcsán, a díjak fokozatosan csökkenni fognak, a megállapodás szerint már július 1-jétől. Így a hívás esetében 2,5szer alacsonyabb lesz a régióból érkező külföldi hívások díja, az SMS-ek díja pedig 25-33 százalékkal csökken, ezenkívül az adatátvitel is olcsóbb lesz. A roamingdíjak tehát fokozatosan csökkennek, ennek értelmében a szerbiai polgároknak már az idén Montenegróban, Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában 27, Albániában pedig 85 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a mobiltelefon-szolgáltatásokért. Az a cél, hogy 2021-re a teljesen beszüntessék a barangolási díjat. Bregu bejelentése szerint a roamingdíjak csökkentése több fázisban valósul meg.