2024. április 19., péntek
FRANKHITELESEK

Mégsem árvereztek

Mindössze egy nappal azután, hogy a Legfelsőbb Semmítőszék döntött a frankhitelesek helyzetének könnyítéséről, Nišben leállították az első kilakoltatást.

Vojkan Đorđević szerdán reggel úgy ébredt, hogy tudta, aznap megfosztják lakásától. Tudta azt is, hogy árverés következik, és hogy 81 négyzetméteres lakásának kezdőára ötmillió dinár, négyzetméterenként 500 euró, vagyis a piaci árnak a fele. 11 órakor 11 potenciális vevő gyűlt össze, ám a végrehajtó felolvasott egy átiratot, mely szerint banki követelésre az árverezést lemondják – a frankhitelprobléma megoldásáig. A gyakorlatban is alkalmazni kezdték tehát az egy nappal korábbi bírósági határozatot, amely megtiltja az ingatlan eladását a peres eljárás befejeztéig.

Đorđević 2007-ben az Eurobanknál vette fel az ötmillió dinárt kitevő frankalapú lakáshitelt, és 2014-ig rendszeresen fizette is a törlesztőrészleteket. Az első részlet még havi 29 000 dinár volt, végül azonban már meghaladta a 70 000 dinárt, és felemésztette a férj és a feleség teljes fizetését, sőt azon felül még 20 százalékot elő kellett volna valahonnan teremteniük. Lehetetlenné vált a további törlesztés, a bank többször megpróbálta eladni a lakást, sikertelenül, majd következett volna a végrehajtó segítségével történő megfizettetés. A frankhiteles polgár beperelte a bankot, első fokon pert nyert, de a jogerős határozatra már negyedik éve vár. Most állami szinten segítenek rajta, akárcsak a többi hasonló sorsú eladósodotton.