2024. április 25., csütörtök

Húsvéti kiállítás szalmából

Húsvéti ráhangolódás szalmával (Szabó Nóra felvétele)

Húsvéti ráhangolódás szalmával (Szabó Nóra felvétele)

Hétfőn este nyitották meg a Zentai Alkotóházban azt a szalmaképekből és szalmából készült tárgyakból álló kiállítást, amelynek központi témájaként a közelgő húsvétot jelölték meg a szervezők. A tárlat keretében látható aprólékosan kidolgozott domborművek hűen visszaadják az egyes tájak, épületek és emberalakok mását, az egyes alkotások szinte festményekként elevenednek meg előttünk.

A képek mellett díszített tojások sora, a magyar Szent Korona, szalmabevonatú cipő, valamint megannyi hajdísz és szalmabáb is várja a látogatókat a Zentai Alkotóházban, ahol a magyarkanizsai Vajdasági Képzőművészeti Kör három alkotójának munkáit tekinthetik meg. 

– Vékonyra vágott, milliméteres fonások is vannak itt, szóval nagyon aprólékos munkákról beszélhetünk, amelyeknek alkotói szövik a szalmát. Mindent szabad kézzel csinálnak, így mindenképpen magasművészet, amit képviselnek – mondta a kiállítás megnyitóján Kenyeres Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke, aki azt is hozzátette, hogy már tizedik éve működik az egyesületük, amely jelenleg huszonöt alkotót számlál. Köztük van Ivana Dulić, Ana Vukov és Kiš Olga is, akik a jelenlegi kiállítás munkáit készítették. 

Az alkotók úgy vélik, hogy a néphagyományok ápolásában igen fontos szerepet tölt be a szalma, hiszen a paraszti népművészet továbbélését jelképezi, arany fényével egyfajta nemességet is csempész az alkotásokba. Szépsége mellett természetközeli, így a népiességet és a környezettudatosságot is képviseli.

Az egyesület aktivitását az is jól példázza, hogy minden évben szerveznek festőtábort, amelynek során a festők összegyűlnek, együtt alkotnak, a kész munkák kapcsán pedig különféle felajánlásokat is tesznek, hiszen sérült gyermekek is festenek velük. A képek értékesítéséből pszichológust, pedagógust, logopédust, illetve több kirándulást is tudnak finanszírozni számukra.

A jelenlegi kiállítást Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató nyitotta meg, és az egyik alkotó, Ivana Dulić is köszöntötte a vendégeket, aki mintegy tizenöt éve készít szalmaképeket. Munkássága során könyvet is jelentett meg A szántóföldtől a művészetig címmel, és idén jelenik meg második könyve, A búza hangja a fonatban, amelyben szintén a szalmából készült alkotások foglalnak majd el központi helyet.

A kiállítás április 13-áig tekinthető meg a Zentai Alkotóházban. Aki pedig bele szeretne kóstolni a szalmaképkészítés rejtelmeibe, az április 13-án 10 órakor látogasson el az alkotóházba, ahol az alkotók a tárlatbontás alkalmából kézműves-foglalkozást is tartanak az érdeklődőknek, betekintést adva számukra abba a különleges világba, amelybe a szalmaképkészítés repítheti el az embert.