2024. április 19., péntek

Az előadás még nem a végcél

Gödöllői diákszínjátszók mutatták be produkcióikat a zentai általános iskolásoknak
A walesi bárdok című produkció nagy sikert aratott a zentai fiatalok körében (Szögi Csaba felvétele)

A walesi bárdok című produkció nagy sikert aratott a zentai fiatalok körében (Szögi Csaba felvétele)

Vajdasági körútjuk keretében kedden Zentára érkeztek a község testvérvárosából, Gödöllőről a Petőfi Sándor Általános Iskola diákszínjátszói, akik a Stevan Sremac Általános Iskola November 11. kihelyezett tagozatán mutatták be produkcióikat az intézmény felsős tanulói számára. A vendégeket a zentai önkormányzat nevében Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte, majd a diákok négy előadást tekinthettek meg: Kovács Éva rendezésében a Lyukasórát, amelyet mesék és a gyerekek improvizációi ihlettek, Kovács Viola rendezésében a Katalinka, szállj el! című darabot, amely az egri vár ostromának története kicsit másképp, mai szemmel, valamint Arany János két klasszikusát, A walesi bárdokat és a Toldit, amelyeket Kis Tibor rendezésében vittek színre. A társulat a vajdasági turnéját hétfőn kezdte meg Bácskossuthfalván, Zentát követően pedig Szabadkára, valamint Horgosra látogatnak el.

Az eseményt követően a csoport vezetője és egyik rendezője, Kis Tibor drámapedagógus, magyartanár lapunknak kifejtette, hogy a gyerekszínjátszásban maga a színpadi produktum is nagyon fontos ugyan, de nem ez a végcél. Mivel amíg az előadás létrejön, addig számos olyan dolgot is meg kell tanulniuk a gyermekeknek, amiket a szaktárgyak keretében nem biztos, hogy sikerülne elsajátítaniuk. Ilyenek a csoport belső kohéziója, az ön- és társismeret, az összetartás, a pontosság, a figyelem – tehát csupa olyasmi, amire az iskola nem feltétlenül készít fel, az életben viszont alapvetően szükséges.

Kis Tibor azt is elárulta, hogy idestova harminc éve foglalkozik gyermekszínjátszókkal, fesztiválokon is rendszeresen részt vesznek, és a tapasztalata azt mutatja, akkor lehet igazán jó előadást készíteni, amikor a próbafolyamat vége felé már játszható darabot a közönség előtt is letesztelik. Hogy minél több alkalommal eljátszhassák, turnékat szerveznek. Tavaly és tavalyelőtt Erdélyben jártak, idén a Vajdaságra esett a választásuk, jövőre pedig Kárpátaljára szeretnének eljutni. Olyan régiókat keresnek fel, ahol magyar tannyelvű iskolák vannak. Ezt két szempontból is jelentősnek tartja; részint azért, mert így a magyar klasszikusokat a külhoni, magyar anyanyelvű gyerekeknek is eljátszhatják, részint azért, mert számukra is fontos, hogy ne csupán Magyarországon belül ismerkedjenek tájakkal és emberekkel, hanem a határon túli magyarlakta vidékeken is.

A gödöllői vendégek a zentai önkormányzat jóvoltából a délutáni órákban színes programokon vettek részt, amelyek keretében megismerkedhettek Zenta múltjával és jelenével, valamint látogatást tettek a Tisza-parton található Zentai csata emlékműnél, a Zentai Csata Emlékkilátóban, a zentai Városi Múzeumban, valamint a Réel csokoládégyárban is.