2024. április 23., kedd

Megújult a Kultúrotthon

Külső és belső meszelésen esett át a bácsfeketehegyi Kultúrotthon – Az otthon közösségi térként működik, amely számos egyesületnek biztosít helyszínt – A mozgalmas márciust eseménydús áprili
Hajvert Lódi Andrea (Fotó: Lakatos János)

Hajvert Lódi Andrea (Fotó: Lakatos János)

A bácsfeketehegyi Kultúrotthon egy részleges külső és belső meszelésen esett át a Podolszki Irodalmi Emléknapra. Erre azért volt szükség, mert utoljára 10 évvel ezelőtt újították fel az érintett részeket, számolt be lapunknak Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke.

– Egy kis falfelület-frissítést végeztünk ezen a tavaszon, a Kultúrotthon épületét kívülről újrameszeltük, illetve bemeszeltük a belső falfelületek egy részét. Az épület hátsó részében lévő fenti nagy- és kisterem, valamint a folyosók lettek bemeszelve, illetve a terasz – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy az épület folytonos karbantartást igényel, mivel számos szervezet használja.

– Ez az épület a művelődési egyesület székhelye, de egyéb szervezetek eseményei is itt történnek, valamint itt működik a Kozma Lajos Könyvtár is. Az otthont rendszeresen használja többek között a nyugdíjas-egyesület, a Hestia Női Szervezet, a gazdakör, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, stb. Ez egy közösségi tér, ezért fontosnak tartjuk, hogy megfelelően nézzen ki. Természetesen, egy ekkora épületen, amit rendszeresen használnak, van mit újítani. Emiatt is pályáztunk a Bethlen Gábor Alaphoz a székeinek és asztalainak felújítására. Most várjuk az eredményt, és nagyon reméljük, hogy sikerül, mert nagyon el vannak használódva – mondta el Hajvert Lódi.

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban valóban számos tevékenység és esemény zajlik. Március során fellépett a péceli gyermekkórus egy reneszánsz összeállítással, a szabadkai Életjel versmondó estet tartott, a nyugdíjasok nőnapi rendezvényt tartottak, a Hestia teadélutánt szervezett és volt baba-mama börze. Emellett a könyvtár rendezvényei minden kedden az emeleti nagyteremben zajlottak, szerdánként a gazdakör tartott előadásokat, valamint rendszeresen gyakorolt a művelődési egyesület négy tánccsoportja és a Soma színtársulat, számolt be az elnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy három saját rendezvényük is volt márciusban. A Topolyai Zeneiskola helybeli és környékbeli diákjai tavaszi koncertet tartottak, ekkor került sor a Podolszki Irodalmi Emléknapra és a Soma színtársulat bemutatta Niccolo Machiavelli – Háy János: Mandragóra című darabját, Ralbovszki Csaba rendezésében. A mozgalmas márciust egy ugyancsak eseménydús április és május fogja követni.

A Kultúrotthon felújított része (Fotó: Lakatos János)

A Kultúrotthon felújított része (Fotó: Lakatos János)

– Április 13-án húsvéti kézműves foglalkozást szervezünk a gyerekeknek, április 27-én és 28-án pedig egy néptáncos tehetséggondozó képzésnek adunk otthont. Ezt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi. Április 30-án a helyi közösséggel közösen rendezzük meg a hagyományos majálisi tábortüzet. Készülünk a XII. Gyermek Színjátszó Műhelytalálkozóra, ami május 10-én és 11-én lesz. Erre már csak ezen a héten lehet jelentkezni. Május 12-én az Udvari Kamaraszínház mutatja be nálunk a Kié ez az ország című előadását, Andrási Attila rendezésében. Lesz májusban egy évzáró koncertünk a Topolyai Zeneiskola növendékeivel, és készülünk a falunapra is, ami már júniusban lesz – számolt be Hajvert Lódi, majd hozzáfűzte, hogy egy egész nyáron át tartó programmal is készülnek a gyerekek számára, ami a Szünidei Kuckó nevet kapta.

Az elnök végezetül arról is beszámolt, hogy a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület munkáját támogatja Kishegyes község önkormányzata, és minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy pénzt szerezzenek rendezvényeikre, tevékenységeikre. Eddig a tartományi művelődési titkárságnál, a kisebbségügyi titkárságnál, a Bethlen Gábor Alapnál, a Szekeres László Alapítványnál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál adtak be pályázatokat, most pedig a Telenor pályázatára készítenek egy projektumot.