2024. április 25., csütörtök

Jövőre már nem árusítanak műanyag zacskót Vajdaságban?

A Tartományi Kormány több intézkedést vett tervbe annak érdekében, hogy az oktatásban a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságát is tudatosítsák. Ezt tartalmazza egyebek között az a környezetvédelmi nyilatkozat, melyet mai ülésén fogadott el a Tartományi Kormány.

Eszerint a tartományi alapítású intézményeknek 2024 végéig el kell készíteniük azokat a terveket, melyek alapján legkésőbb 2029-ig energiahatékony rendszerekkel váltják fel a fűtőolajjal vagy szénnel üzemeltetett fűtőrendszereket. A kormány Újvidék, Versec, Nagybecskerek, Nagykikinda, Pancsova, Zombor, Sremska Mitrovica és Szabadka közigazgatási szerveivel együttműködve arra fog törekedni, hogy a következő 10 évben a városi közlekedési vállalatok minél több elektromos és gázüzemű járművet szerezzenek be.

A dokumentum kitér a természeti értékek és a biológiai sokféleség védelmével kapcsolatos tevékenységekre, a védett területek fejlesztésére, az erdősítésre, a környezetszennyezéssel okozott károk elhárítására stb. A Nyilatkozat szerint 2020-ig Vajdaság területén be kell tiltani a műanyag zacskók árusítását.