2024. március 28., csütörtök

Aktuális témákat díjaztak

Újszerű hozzáállás és aktuális témák jellemezték a beérkező pályaműveket a Podolszki József publicisztikai pályázaton
Matijevics Anikó (Tóth Péter felvétele)

Matijevics Anikó (Tóth Péter felvétele)

Hétvégén a XXII. Podolszki József Irodalmi Emléknapon kiosztották a Podolszki József publicisztikai pályázat díjait. A pályázatra az idén csaknem 20 pályamű érkezett, amelyeket a Máriás Endre, Csordás Katalin és Sinkovits Norbert összetételű zsűri értékelt. A zsűri nevében Máriás Endre arról számolt be a médiának, hogy különböző műfajú pályaművek érkeztek be hozzájuk, valamennyi izgalmas témákkal foglalkozik.

– Voltak jegyzetek, interjúk és más műfajú alkotások is. A pályázatot kifejezetten a vélemény műfajra, illetve az interjúra írták ki, ezért riportokat nem szoktunk díjazni. Az idén is volt egy írás, amit riportként aposztrofáltunk és közlésre javasoltunk, de nem díjaztunk. Összességében nagyon izgalmas alkotások érkeztek, és sok érdekes gondolatot közöltek az alkotók, illetve a megszólaltatott interjúalanyok. Sokan foglalkoztak olyan aktuális kérdésekkel, mint az elvándorlás, s tették ezt nagyon újszerű megközelítésben. Az egyik díjazott alkotás szerzője pl. olyan módon közelítette meg, hogy egy pszichológussal beszélgetett arról, hogyan lehet feldolgozni, ha valaki elvándorol. Egy másik díjazott szerző úgy közelítette meg ezt a témát, hogy miként gondolkoznak azok, akik hazajönnek, miután már elvándoroltak – mondta el Máriás, majd hozzáfűzte, hogy olyan témák is felmerültek, mint a szülés, a házasság és más, mindenkit érintő dolgok.

A zsűri döntés alapján Matijevics Anikó magyartanárnő érdemelte ki a publicisztikai pályázat első díját. Ő interjút készített az elvándorlás tematikájában. Elmondása szerint arra keresett választ, hogy traumát szenvedünk-e az elvándorlás miatt.

Kállai Göblös Nikoletta (Tóth Péter felvétele)

Kállai Göblös Nikoletta (Tóth Péter felvétele)

– Azért ezt a műfajt választottam, mert ez áll a legközelebb a szívemhez, ebben a műfajban tudok a leginkább alkotni. Jelenleg nem újságírással foglalkozom, de középiskolás és egyetemistaéveim alatt aktívan részt vettem ilyen típusú munkában. Mostanra mint nagyon kedves és komoly hobbi maradt meg az életemben. Az írás címének egy része Kis trauma ez, de a miénk?, és kérdőjeles formában fogalmaztam meg. Arra keressük ugyanis a választ ebben az interjúban Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakemberrel, hogy mi, ittmaradt vajdaságiak traumát szenvedünk-e amiatt, hogy elfogynak a barátaink, a rokonaink, ismerőseink. Arra jutottunk, hogy baj van, de túl lehet élni. Tünde szerint egyfajta gyászmunkát kell elvégezni, és akkor újrastrukturálhatjuk magunkat – fogalmazott Matijevics, majd hozzáfűzte, hogy igyekeztek pozitív képet festeni.

Gazsó Orsolya (Tóth Péter felvétele)

Gazsó Orsolya (Tóth Péter felvétele)

A második helyezett, Kállai Göblös Nikoletta, a Pannon RTV munkatársa harmadik alkalommal vett részt a publicisztikai pályázaton. Újságíróként fontosnak tartja, hogy valamit elérjen a szakmában. A pályázatra beküldött interjúja egy korábbi írásának a folytatása, és egy olyan hölggyel készült, aki három évvel ezelőtt tért haza külföldről. Kállai arra volt kíváncsi, hogy egy külföldön dolgozó miért jött haza, és mit gondol, miért mennek külföldre a fiatalok, sokszor már a középiskola elvégzése után. A második helyezett szerint a probléma abban rejlik, hogy a fiatalok mindössze annyit látnak, hogy a külföldön dolgozók jó autókkal, márkás dolgokkal térnek haza. Azt viszont nem látják, hogy ott minimálbérért dolgoznak igen sokat.

A harmadik helyezett Gazsó Orsolya eddig nem vett részt a pályázaton, most viszont úgy érezte, hogy ez kihívás számára, mert idáig főként audiovizuális dolgokat sodort elé az élet. Pályaműve a Szemét kiüti a szemét címet viseli, és Tom Szakyval, a TerraCycle cég alapítójával készült. A cég szemét-újrahasznosítással foglalkozik, és innovatív termékeket készítenek a hulladékból. Gazsó azért választotta ezt a témát, mert vidékünkön nagyon rossz a szeméthelyzet. Sokszor annak sincs lehetősége szelektíven gyűjteni a hulladékot, aki szeretné, mert hiányoznak a szelektív gyűjtőpontok, fogalmazott.

A Podolszki József publicisztikai pályázat díjazott alkotásait a Képes Ifjúság hasábjain olvashatják el.