2024. április 20., szombat
NOMUS, Újvidék

Liszt-opera premierje a megnyitón

A tartományi Szerb Nemzeti Színház Operatársulata nyitja meg április 9-én, 20 órakor a NOMUS-t, az újvidéki zenei napokat az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. Különleges élményre számíthat a nemzetközi fesztivál közönsége, mert Liszt Ferenc Sardanapalo c. operája „feltárt” részletének szerbiai premierjét láthatja.

Liszt Ferenc zongoravirtuóz, komponista a zene szinte minden ágában kipróbálta magát. Sokáig a szakmabeliek úgy tudták, hogy az opera műfaját a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című gyerekkori felbuzdulásán túl inkább másokra hagyta. Ezt a véleményt azonban megcáfolta a Sardanapalo című opera nemrég „feltárt” részlete, amely a Byron-tragédiát feldolgozó zenedráma David Tippett cambridge-i zenetörténész, Wagner- és Liszt-kutató által rekonstruált első felvonása.

Az opera Ninivében játszódik, főhőse egy legendai figura, Asszíria utolsó, békeszerető és hedonista királya, akit jobban érdekelnek a nők, a lakomák és az ünneplés, mint az uralkodás vagy a politika. Sardanapalo elítéli a brutalitást, és szinte gyermeki naivitással hisz az eredendő emberi jóságban.

Ezt az egyórás Liszt-operát az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operazenekara és Női Kara adja elő Gianluca Marcianò karmester vezényletével, valamint neves operaművészek: az örményországi Anush Hovhannisyan, a mexikói Hector Lopez Mendóza- és a németországi Vazgen Gazaryan – hangzott el  a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Április 9-étől 18-áig a nemzetközi zenei rendezvény tíz hangversenyén a hazai művészeken kívül nemzetközi hírnevű zenészek, énekesek szórakoztatják majd a közönséget. Magyarországi, lengyelországi, izraeli, nagy-britanniai, németországi, ausztriai, ausztráliai, olaszországi, egyesült államokbeli, litvániai, észtországi, lettországi, olaszországi és oroszországi vendégek gazdag műsorral mutatkoznak be. Fellép a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, az Újvidéki Művészeti Akadémia Kórusa és Szimfonikus Zenekara, a Belgrádi Filharmónia, a Kremarata baltika és a Litván Kamarazenekar, Aleksandar Madžar zongorista Anthony Marwood hegedűművésszel, továbbá Kemal Gekić az akadémia zenekara kíséretében, valamint a wales-i Catrin Finch hárfaművésznő és különleges hangszeren muzsikál majd a szenegáli Seckou Keitai. Marija Adamov kiemelte a műfaji szempontból különleges koncertet, amelyen Lajkó Félix hegedűvirtuóz és a lengyelországi Volosi zenekar vegyíteni fogja a wordzenét a hagyománnyal, a dzsessz-improvizációval és a rockzenével.

A nemzetközi fesztivál fővédnöke a város, szervezője Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága.

A NOMUS-t megnyitó Sardanapolo operaelőadás bemutatójára belépőt a Szerb Nemzeti Színház pénztárában vásárolhatunk. 20 százalékos kedvezményben az egyetemisták, a diákok és az Újvidék Zenekedvelő Ifjúság-tagok részesülnek a leckekönyv, a bizonyítvány és a zenekedvelő ifjúság tagsági könyve felmutatásával. A NOMUS többi hangversenyére jegyet foglalni/vásárolni az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága (telefon: 021/452-344) irodájában (Templomudvar 2.) lehet munkanapokon 8-tól 14 óráig, valamint online a www.muzickaomladina.org honlapon. A programról bővebben a http://www.muzickaomladina.org/nomus/ linken tájékozódhatnak az érdeklődők.