2024. április 24., szerda
Zombori Népszínház

Kiírták az igazgatói pályázatot

Zűrös hetet hagyott maga mögött a zombori Népszínház társulata. Több alkalommal a nyilvánossághoz fordult, majd figyelmeztető sztrájkot jelentett be, és nem zárta ki az általános munkabeszüntetés lehetőségét sem. Mindezt azért, mert az alapító, a városi képviselő-testület olyan igazgatót nevezett ki az intézmény élére, aki a színészek szerint alkalmatlan erre a tisztségre.

A társulat először március 22-én közölte a nyilvánossággal, hogy a választás ügyében beadvánnyal fordult a helyi önkormányzathoz. Az átiratban udvariasan és argumentáltan arra kérték a helyi önkormányzatot, hogy vizsgálja felül a káderügyi bizottság által javasolt személy kinevezését. A társulatnak egyébként volt saját jelöltje az igazgatói posztra, de arról se a káderügyi bizottság, se az önkormányzat nem tárgyalt, a képviselő-testület pedig március 25-én kinevezte a saját jelöltjét. Ezt követően a társulat nyomban újra a nyilvánossághoz fordult, kifejtette, hogy miért nem fogadja el az alapító döntését, és kész figyelmeztető sztrájkba kezdeni, amiről még egyeztet a színház többi alkalmazottjával. A sajtó fölkapta az ügyet, a Népszínházhoz sorban érkeztek a szakmai szervezetek, a kiemelkedő művészek támogató üzenetei, és a városi képviselő-testület ellenzéki tagjai is pártfogásukba vették a társulatot. Március 29-ére egyórás figyelmeztető sztrájkot jelentettek be, ekkor végre tárgyalóasztalhoz ültek az alapító, a szakszervezet és a Népszínház képviselői, ami során megállapodtak, hogy a színház igazgatóbizottsága pályázatot hirdet az igazgatói posztra, a jelöltek elbírálása során pedig az alapító figyelembe veszi a társulat és a tartományi, valamint köztársasági szakmai szervezetek véleményét.

Ennek a megállapodásnak köszönhetően hirdetett pályázatot az igazgatóbizottság a színházigazgató tisztségének betöltésére. A pályázatra április 12-éig lehet jelentkezni. A jelölteknek a törvény által előírt feltételek mellett társadalmi irányú egyetemi végzettséggel és a művelődésben eltöltött ötéves tapasztalattal kell rendelkezniük. Az igazgatói tisztségre jelentkezőknek a négyéves megbízatási időszakra vonatkozó munkaprogramot és fejlesztési tervet is be kell nyújtaniuk.

A pályázat lezárulta után a Népszínház igazgatósága rangsorolja a pályázókat, amelyekről kikéri és tiszteletben tartja a színházi társulat, a Színművészek Vajdasági Szövetsége, illetve a Színművészek Szerbiai Egyesülete véleményét. A kinevezésről a városi képviselő-testület dönt majd.

A zombori Népszínházban egyébként akadálytalanul folyik a munka, az elmúlt szombaton megtartották a társulat idei harmadik bemutatóját, Igor Mauersima: Norvégia ma című vígjátékának előadását.