2024. április 25., csütörtök
UKRÁN ELNÖKVÁLASZTÁS

Komédiás előzte meg a „csokoládékirályt”

A Gázhercegnő berobbanna a győztes Zelenszkij és a második helyezett Porosenko küzdelmébe

Alig ért véget, máris vita lengi be az ukrajnai elnökválasztást, amelyen az első helyezett Volodimir Zelenszkij népszerű humorista majdnem kétszer annyi szavazatot söpört be, mint a maga mögé utasított jelölt, Petro Porosenko államfő. A győztest azonban csak az április 21-ei második forduló után hirdetik ki. Julija Timosenko exkormányfő kampánystábja szerint a döntőben az ő támogatottjuknak kell megmérkőznie Zelenszkijjel, s nem Porosenkónak.     

„Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez” – értékelte az elnökválasztást Volodimir Zelenszkij közismert komikus, aki a legnépszerűbb jelöltként simán nyert. A vasárnapi megmérettetésen csaknem 38 riválist utasított maga mögé.

Volodimir Zelenszkij, a hazájában népszerű komikus egyértleműen a második forduló esélyesebbike (fotó: AP/Beta)

Volodimir Zelenszkij, a hazájában népszerű komikus egyértleműen a második forduló esélyesebbike (fotó: AP/Beta)

A példátlan teljesítmény ellenére az elnöki titulust biztosító győzelemhez mégsem kapta meg a szavazatok több mint ötven százalékát, ahogyan azt a törvény feltételként szabja. Ezért egy mindent eldöntő újabb fordulót kell tartani (április 21-én), amelyben az a két jelölt mérkőzik meg, aki az elsőben a legtöbb voksot kapta.

A hivatalos, bár nem végleges részeredmények szerint az egyik Zelenszkij, aki a szavazatok bő 30 százalékát gyűjtötte be, a másik Petro Porosenko jelenlegi államfő, csokoládégyár-tulajdonos. Az utóbbit a választáson résztvevőknek csak a 16 százaléka támogatta. Porosenko kampánycsapata szerint az elnök az esélyesebb a döntőben.

A 41 éves Zelenszkijnek szinte semmi köze a politikához. Foghíjas programját ezért az internetes oldalára érkezett támogatói ötletekből állította össze. Tömeggyűlések helyett is inkább a világhálón, a közösségi médián keresztül igyekezett megszólítani az embereket, főleg a fiatalokat. Elsősorban rájuk számíthat a második fordulóban is; az 53 éves államfő pedig inkább a középkorúak és az idősebbek voksaira.

A harmadik helyezett jelölt, a Gázhercegnő gúnynéven is emlegetett milliárdos Julija Timosenko exkormányfő emberei – a saját szavazatszámlálásuk alapján – azonban azt állítják, hogy Porosenko valószínűleg be sem kerül a második fordulóba. Úgy vélik: végül Zelenszkij–Timosenko párharc lesz. Szerintük ugyanis a vasárnapi erőpróbán ők ketten teljesítettek a legjobban: Zelenszkij lett az első, az 58 éves Timosenko meg a második. Igaz, csak alig egy százalékkal előzte meg Porosenkót, de így is meghiúsította a továbbjutását.

A vitát eldöntő hivatalos állásfoglalásra még várni kell, mert a szavazatokat viszonylag lassan számolják és körültekintően ellenőrzik. Az esetleges orosz kibertámadásoktól tartva az illetékesek a beérkező papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják majd meg a végeredményt. Előzőleg azonban ki kell vizsgálniuk az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos csaknem kétezer bejelentés valóságtartalmát is.

A voksolás azonban nem volt teljes körű. A donyecki és a luhanszki szakadár területeken élők (többségében oroszok) nem vettek részt a választáson, mert meg sem rendezték. Így Ukrajna területén, amelyhez Kijev az Oroszország által 2014-ben bekebelezett Krím-félszigetet is odasorolja, összesen húszmillióan szavaztak, ami a választásra jogosultak 64 százaléka.