2024. április 25., csütörtök

Egy nap az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament munkájával, a demokrácia és a törvényalkotás sajátságos módjával ismerkedhettek meg a Magyar Összefogás képviselői, valamint a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatalának néhány alkalmazottja a március utolsó hetében megszervezett strasbourgi tanulmányi utazáson.

Csoportkép a tagállamok zászlaja alatt (Fotó: Kocsi Zoltán)

Csoportkép a tagállamok zászlaja alatt (Fotó: Kocsi Zoltán)

Beszélgetés Deli Andorral (Fotó: Kocsi Zoltán)

Beszélgetés Deli Andorral (Fotó: Kocsi Zoltán)

Az Európai Parlament Strasbourgban (Fotó: Kocsi Zoltán)

Az Európai Parlament Strasbourgban (Fotó: Kocsi Zoltán)

Egy kis séta az óvárosban (Fotó: Kocsi Zoltán)

Egy kis séta az óvárosban (Fotó: Kocsi Zoltán)

A vendégek Deli Andor vajdasági származású, fideszes EP-képviselő meghívására érkeztek Strasbourgba, az Európai Parlament egyik székhelyére, ahol a Kisebbségi Munkacsoport ülésén Hajnal Jenő elnök az MNT munkáját, céljait és a szerbiai magyarságot érintő problémákat ismertette, valamint beszámolt az utóbbi két és fél év kisebbségpolitikai történéseiről, illetve változásairól. A vajdasági küldöttség abba a szerencsés helyzetbe is került, hogy testközelből láthatta az Európai Parlament munkáját. Az ülésterem emeleti páholyaiból – ahol egyébként a testület mukája iránt érdeklődő látogatók foglalhatnak helyet – figyelhette és fülhallgatóján hallgathatta a parlamenti felszólalásokat, a döntéshozó vitákat a hivatalos használatban levő 24 nyelv egyikén, természetesen magyarul is. A délután öt órakor kezdődő szavazásnak is szemtanúi lehettek, amikor a teremben helyet foglaló 751 képviselő sajátos módon teszi le a voksát.

– Nagyon fontos volt számunkra és jelentős ez a szakmai út – értékelte Hajnal Jenő –, mert az ember ezután még jobban érzi azt a felelősséget, amely hamarosan, az európai uniós választások során vár ránk. Májusban újabb feladat elé néz közösségünk, és ezért volt fontos, hogy közvetlenül Strasbourgban is átérezzük ennek nehézségét, súlyát. Történetesen azt, mit lesz Európa, a csatlakozásra váró Szerbia sorsa, és az itt élő kisebbségek jövője miként fog alakulni. Nem mindegy, milyen lesz Európában a választások után, és az sem mindegy, hogy mindebben mi, vajdasági magyarok milyen szerepet fogunk betölteni.

– A véletlen úgy hozta, hogy itt-tartózkodásunkkal egy időben az Európai Unió és a Szerb Képviselőház vegyes bizottsága is ülésezett, amibe szintén alkalmunk volt beletekinteni. Mindezeknek a történéseknek a tükrében úgy érezhettük, még ha távol is az Európai Uniótól, a vajdasági magyarok részesei a döntéshozatalnak. Magyar állampolgárként a küszöbönálló EP-választások súlyát éreztük meg, szerb állampolgárként pedig azt, hogy Strasbourgban miként döntenek Szerbia uniós csatlakozásáról. Sajnos az utóbbi tekintetében nem biztatóak az EP-ben hallható előrejelzések, de feladatunk, hogy arra ösztönözzünk mindenkit, hogy kisebbségi szempontból, a magyarság szempontjából is Szerbia mielőbb uniós tagállammá váljon – mondta Hajnal Jenő.

Arra a kérdésre, miért látta fontosnak, hogy a Magyar Nemzeti Tanács küldöttségét vendégül lássa az Európai Parlamentben, Deli Andror azt válaszolta, hogy az MNT a vajdasági magyarok kisebbségi, kulturális testülete, amelyet saját magunk választunk érdekérvényesítésünk céjából, és ezért fontos hogy betekintést nyerjenek az Európai Parlament működésébe, különös tekintettel a Kisebbségi Munkacsoport tevékenységébe. A 2016-os látogatás óta sok minden változott. Szerbiában tavaly nemzeti tanácsi választások voltak, az idén az Európai Parlament új képviselőire voksolunk, és így, a jelenlegi mandátum vége felé lényeges, hogy az MNT tagjai testközelből is betekinthessenek az uniós történésekbe.

Mintha mézeskalácsból készültek volna a házak Obernai-ben (Fotó: Kocsi Zoltán)

Mintha mézeskalácsból készültek volna a házak Obernai-ben (Fotó: Kocsi Zoltán)

Még egy csoportkép, ezúttal Obernai-ben (Fotó: Kocsi Zoltán)

Még egy csoportkép, ezúttal Obernai-ben (Fotó: Kocsi Zoltán)