2024. április 16., kedd

Jutka nem polgármester többé

A brusi községi képviselő-testület épülete előtt nők csoportja biztosította támogatásáról a nemi zaklatással vádolt férfit
Milutin Jeličić, alias Jutka szavai szerint azért mondott le, hogy védelmezze pártjának elnökét az ellenzéki támadásokkal szemben (Fotó: Beta)

Milutin Jeličić, alias Jutka szavai szerint azért mondott le, hogy védelmezze pártjának elnökét az ellenzéki támadásokkal szemben (Fotó: Beta)

A brusi községi képviselő-testület szavazás nélkül konstatálta Milutin Jeličić Jutka polgármester lemondását. Az N1 Televízió tudósítása szerint az előzetes bejelentésekkel összhangban a községi képviselő-testület ülésterme előtt Boško Obradović, Dragan Đilas, Borko Stefanović és Janko Veselinović, a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció vezetői gyülekeztek – azzal a céllal, hogy személyesen győződjenek meg a lemondás elfogadásáról –, az épület bejárata előtt pedig nők csoportja gyűlt össze – azért, hogy támogatásukról biztosítsák Jeličićet. Egyébként nem ez az első támogató felvonulás, amelyen szinte csak kizárólag nők vesznek részt, hasonlóra már március közepén is sor került. Azon a felvonuláson az egyik idősebb hölgy, az éveken át több nő ellen elkövetett szexuális zaklatással összefüggésbe hozott polgármester védelmére kelve kifejtette: „Amíg a szuka nem csóválja meg a farkát, a kan meg sem mozdul.”

Brus polgármestere március 14-én nyújtotta be lemondását, ennek a lépésnek a megtételét viszont már két héttel korábban bejelentette, pártja, a Szerb Haladó Párt nyomására. Elmondása szerint azért mondott le, hogy védelmezze pártjának elnökét az ellenzék támadásaival szemben. A polgármesteri tisztséget húsz éve ellátó férfi ellen tavaly hét nő tett bűnvádi feljelentést szexuális zaklatás miatt, egyikük Marija Lukić, Jeličić volt titkárnője. Utóbbi feljelentése nyomán mostanra megkezdődött a büntetőeljárás a brusi Alapfokú Bíróságon – szemérem elleni erőszak és nemi zaklatás címén. A vádiratban csak Marija Lukić jelenik meg sértettként, a másik hat nő nem.

A belgrádi sajtó időközben több, Jeličićtyel összefüggésbe hozható üggyel is foglalkozott, egyebek mellett a Kopaonik természetvédelmi területein épített illegális létesítményekkel. Az építésügyi minisztérium tavaly szeptemberben tett Jeličić ellen bűnvádi feljelentést, azoknak a bizonyítékoknak az alapján, amelyek szerint Brus polgármestere, visszaélve hivatali helyzetével, valamint elkövetve a befolyással való kereskedés bűncselekményét, az építési engedélyek kiállításához szükséges dokumentáció meghamisítására utasította a felhatalmazott önkormányzati hivatalnokot, ezzel lehetővé téve az építkezést a természetvédelmi területen.