2024. április 26., péntek

„Tarthatatlan állapotok uralkodnak a határátkelőkön”

Jó lenne, ha még legalább két átlépő nyitvatartását meghosszabbítanák – Pásztor István újra vállalja a VMSZ elnökének tisztségét

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában vendégeskedve megerősítette, május 4-én Doroszlón tartják a párt tisztújító közgyűlését, mint ahogyan azt is, hogy kész vállalni a VMSZ jövőbeni irányítását. Vannak elképzelései és ötletei, energiája és elszántsága is, hogy folytassa a pártelnök tevékenységét, függetlenül attól, hogy a VMSZ-en kívüli erők mit szeretnének, emelte ki Pásztor István a Pannon RTV honlapján közzétett összeállítás szerint.

Pásztor István: a VMSZ nyitott, egyetlen elvárása a közös megbecsülés. Ezen az alapon kell újjáépítenünk közösségünket. Csak megerősödve tudunk helyt állni (Fotó: Ótos András/archív)

Fotó: Ótos András/archív

– Javaslatomra május 4-ére hívta össze a VMSZ tanácsa a tisztújító közgyűlést, amelyet Doroszlón tartunk meg. Ezen a tisztújító közgyűlésen az történik majd, ami a tisztújító közgyűléseken szokott. Lesz egy elszámolás, az előző négy év értékelése, majd a közgyűlés megválasztja a VMSZ elnökét és 50 tagú tanácsát. Ami az elnökjelöltséget illeti, ha a VMSZ-en belül úgy gondolják, hogy nekem ezt a feladatot folytatnom kell, és úgy látom, hogy ez az egyértelmű akarat, akkor kész vagyok erre – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy a hamarosan esedékes szerb–magyar kormányülésen a két állam közötti határ hatékony átjárhatóságának a kérdéséről is beszélni kell. Jó lenne, ha még legalább két átlépő nyitvatartását meghosszabbítanák, vélekedett, mondván: „Olyan érzése van az embernek, mintha a schengeni követelmények mögé bújva egyfajta csendes sztrájk zajlana a munkavállalók részéről. Mintha obstrukció volna. Az embernek olyan érzése van, hogy a vámosok belső feszültségüket, haragjukat próbálják levezetni azokon, akik sorban állnak, noha ők azért utaznak, hogy intézzék az ügyeiket. Tarthatatlan állapotok uralkodnak a határátkelőkön. Az az ember érzése, hogy az igazi problémák a Magyarországról kiléptető és Magyarországra beléptető oldalon jelentkeznek.”

A május 26-án megtartandó európai parlamenti választások kapcsán Pásztor István kifejtette, hogy az Európai Néppártnak meg kell őriznie az egységét, és ez egy erős Fidesz nélkül lehetetlen. A választási kampányban minden szavazati joggal rendelkező, a magyar politikai érdekképviseletben nemzeti érdeket felismerő polgárt megszólítanának majd, hangsúlyozta Pásztor István.