2024. április 19., péntek

Párbeszéd polgári engedetlenséggel

Ma Brusban tiltakoznak a Szövetség Szerbiáért vezetői, tíz nap múlva pedig nagy tüntetést szerveznek Belgrádban

A hatalomnak az ellenzékkel szembeni viszonyulását értékelte tegnap a Szövetség Szerbiáért pártszövetség, aggodalmának adván hangot a „másként gondolkodókkal szemben tanúsított türelmetlenség” okán. Boško Obradović, a pártszövetség aktuális elnöklője szerint a hatalom az eddigiekben sem ápolt baráti kapcsolatokat az ellenzékkel, ám a véleménykülönbséggel szembeni elutasítás és a gyűlöletszítás soha nem látott méreteket öltött az elmúlt hetekben. A pártszövetségnek nincsen olyan képviselője, aktivistája, akinek az elmúlt hónapokban ne kellett volna fenyegetéssel vagy nyomásgyakorlással szembesülnie – emelte ki a politikus a tegnapi sajtótájékoztatóján, a Beta hírügynökség jelentése szerint.

Vitathatatlan, hogy igencsak veszélyes politikai időszak elé néz a szerbiai társadalom – véli Obradović, aki aggasztóként éli meg Aleksandar Vučić államfőnek, a Szerb Haladó Párt elnökének a párt tagjaihoz és szimpatizánsaihoz intézett felhívását, hogy jöjjenek Belgrádba és vegyenek részt az ott, az ellenzéki és polgári tüntetésekre való válaszadó összejövetelként tervezett ellentüntetésen. Obradović értékelése szerint „amikor egy állam elnöke pártjának tagjait és szimpatizánsait Belgrádba hívja ellentüntetésre, az nem más, mint öldöklésre való felhívás”.

– Vučić a világ egyetlen olyan államfője, aki azt óhajtja, hogy a polgárok egymásnak essenek, vagyis megállapíthatjuk, hogy Szerbia elnöke nem épeszű. Az ellenzék képviselői párbeszédet szeretnének kezdeni a hatalommal, annak érdekében, hogy jobbá váljanak a társadalomban uralkodó állapotok. A párbeszédet nem Vučićtyal óhajtjuk folytatni, hiszen az államfőnek nincsenek felhatalmazásai a sajtószabadságnak vagy az igazságos választások feltételeinek megteremtése tekintetében. Aleksandar Vučić egyetlen követelésünk tekintetében sem rendelkezik felhatalmazásokkal, így azokról kizárólag az illetékes szervek vezetőivel vagyunk hajlandóak tárgyalni. Nem az utcára vágyunk, hanem párbeszédre, ám az intézmények tehetetlensége miatt az utcára kényszerítettek bennünket – fogalmazott Obradović, majd bejelentette, hogy a Megállapodás a néppel elnevezésű ellenzéki-polgári megállapodás aláírói ma tizenegy órától a brusi önkormányzat épülete előtt gyülekeznek, hogy meggyőződjenek arról, hogy Milutin Jeličić Jutka szexuális zaklatással vádolt polgármester lemondását valóban megerősítette a helyi hatalom.

Obradović azt is megismételte, hogy a Szövetség Szerbiáért vezetői szombaton támogatják a polgári tüntetést a Pink tv székháza előtt, mivel a szóban forgó médiaházat a „Szerbiát mérgező gonoszok” egyikének tartják. A Pink tv a sajtótájékoztatón jelenlevő újságírója erre a bejelentésre reagálva megkérdezte a politikust, hogy ismét újságírónőket tervez bántalmazni, mire Obradović közölte, hogy a polgári és ellenzéki tiltakozás az elmúlt hónapokban végig erőszakmentesen zajlott.

A folytatásban szót kérő Milan Blagojević, az Egy az ötmillióból polgári tüntetés žitorađei szervezője azt mondta, hogy nemrég megtámadták és megverték Ivan Stanojević polgármester hivatalában, ahová azért ment, hogy párbeszédet kezdeményezzen a helyi problémákról. Slaviša Ristić, a szóban forgó tüntetés Kosovska Mitrovica-i szervezője hasonló élményekről számolt be, szavai szerint Aleksandar Vučić hatalomra jutását követően folyamatossá váltak a megfélemlítési kísérletek mindazokkal szemben, akik nem támogatják az SZHP-t.

Hasonló témákkal foglalkozott közleményében Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, aki veszélyesnek tartja a társadalom megosztottságát. A „ha nem vagy velünk, ellenünk vagy” szellemiséget elsősorban a hatalom generálja, de a Szövetség Szerbiáért némelyik képviselője is részt vesz a megosztottság elmélyítésében – véli Jovanović, majd felszólította a hatalmat és az ellenzéket, hogy kezdjen párbeszédet a társadalomról, „hiszen nincs mire várni”. Jovanović szerint Szerbiának rendeznie kell problémáit, hogy összpontosíthasson az európai integrációra és a társadalom átalakulására.

A TÜNTETÉSEK 13-ÁTÓL ÚJ SZAKASZBA LÉPNEK 

A Szövetség Szerbiáért közleményben kérte a polgárokat, hogy minél tömegesebben vegyenek részt a pártkoalíció és az Egy az ötmillióból tüntetés szervezői által rendezendő belgrádi tiltakozáson április 13-án. A tiltakozás a bejelentések értelmében délután 3 órakor kezdődik a Szerbiai Képviselőház épülete előtt. A Megállapodás a néppel aláírói és az Egy az ötmillióból szervezői egyetértenek abban, hogy a békés polgári tüntetések április 13-ától új szakaszba lépnek, beleértve ebbe a polgári engedetlenség minden „nem erőszakos formáját és eszközét” – közölte a SZSZ ellenzéki tömörülés.