2024. március 28., csütörtök

Jogsértés minden szinten

A Kalemegdánon végzett tömeges favágásra senki nem adott engedélyt

A Kalemegdánon, illetve Újbelgrádban a Duna és a Száva folyók torkolatánál, az Ušćén március 12-én és 13-án véghezvitt tömeges favágást törvénytelenül hajtották végre, hiszen a libegő megépítésére az illetékes szervek nem adtak ki sem építési engedélyt, és a projektum megvalósítása előtt kötelező környezetvédelmi hatástanulmány sem készült el – állítják a RERI környezetvédelemmel és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó regulációs intézet munkatársai.

A belgrádi szervezet tagjai a mai sajtótájékoztatón rámutattak, hogy akkor kezdtek el foglalkozni a Gondola projektummal, amikor kiderült, hogy több mint 100 egészséges fát vágnak majd ki a libegő megépítése előtt. Mivel szervezetük környezetvédelemmel foglalkozik és kiderült, hogy az építési engedély kiadása előtt, illetve a környezetvédelmi hatástanulmány előkészítési fázisában láttak neki a fairtásnak, szervezetük megpróbált betekintést nyerni a beruházás jogi hátterébe. Jovan Rajić, a RERI ügyvédje elmondta, mivel a libegő építése két városi községet érint Belgrádban, Újbelgrádot és az Óváros községet, mindkettőhöz kérvénnyel fordultak a fairtást érintő dokumentumok beszerzése kapcsán, de kérvényt intéztek a városrendezési titkársághoz, a polgármesteri hivatalhoz, valamint az idegenforgalmi minisztériumhoz is. Egyedül az Óváros község küldte el a kért dokumentumokat, azt is miután a civil szervezet panaszt nyújtott be a közhasznú információk biztosánál. A többi szerv még ez után sem reagált.

Kiderült, hogy bár az Óváros engedélyt adott a fák kivágására (március 8-án, de csak 15 nap múlva lépett volna érvénybe), az engedély nem arra a telekre vonatkozott, amelyen azt elvégezték. A városrendezési főtervben szerepel ugyan a libegő esetleges kiépítése a Duna és a Száva felett, a Kalemegdan, vagyis a belgrádi vár rendezési főterve kifejezetten tiltja annak megépítését a vár területén. Ez a tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a váron kívüli építkezésre. Már maga a tény, hogy a városrendezési tervek különböző szintjei nincsenek összehangolva, törvénytelenné teszi a beruházást, ezt pedig tetézi, hogy egy teljesen más parcellaszám szerepel a dokumentumokban, mint amelyiken a favágást elvégezték, illetve amelyre a kivitelező Skijalište Srbije Közvállalat csak 10 nappal később, március 22-én nyújtotta be a kérvényét.

Mint arra az ügyvéd rámutatott, felmerül a kérdés, miért siettek ennyire a favágással, miközben semmilyen jogalapja nem volt meg az építkezést előkészítő munkálatoknak az elvégzésére. Szerinte azért, mert a Környezetvédelmi Intézet nem engedte volta meg azt március 15-e és augusztus 15-e között, mégpedig a költözőmadarak fészkei miatt.

Mivel számos jogi visszaélést, hiányosságot fedeztek fel a libegő építése kapcsán, követeléssel fordultak az illetékes intézményekhez, amelyek között szerepel többek között az, hogy – mivel az ország adófizetőinek pénzéből készül a libegő –, tegyék nyilvánossá a Gondola projektum minden dokumentumát, és amíg nem készül el a környezetvédelmi hatástanulmány, az előkészítő munkálatokat, így a favágást is, állítsák le. Az építési minisztériumtól pedig követelik, indítson eljárást a telek körül felmerült gondok feltárása érdekében.