2024. április 19., péntek

Gépkocsialkatrész-gyár épül Loznicán

A kínai Minth Automotive gyárában a Volkswagen számára gyártanak majd alkatrészeket

Gépkocsialkatrész-gyár építését kezdte meg tegnap Loznicán a kínai Minth Automotive Europe cég. Az üzemben, ahol kezdetben 300, később pedig további 700 ember kap munkát, autók alumínium alkatrészeit állítják elő. A két szakaszban megvalósuló beruházás értéke 100 millió euró.

A gyárépítés kezdeténél ott volt Aleksandar Vučić államfő is, aki azt mondta, hogy a kínaiak legújabb szerbiai beruházása fordulópontot jelent Loznica, egyúttal az egész ország életében. Az üzemben nagy autógyárak, például a német Volkswagen számára gyártanak alkatrészeket.

– Remélem, hogy a Volkswagen, ha majd arról dönt, hogy végül hol építi az új gyárát, figyelembe veszi azt is, hogy Szerbiában egyre több a gépkocsialkatrész-gyár – mondta az elnök, aki még sok kínai beruházásra számít. Ezt, mint kijelentette, serkenti majd a Hszi Csin-ping kínai elnökkel várható, április 25-ei pekingi találkozója is.

– Nagy reményekkel és türelmetlenül várom ezt a találkozót, ami megtiszteltetés számomra. Ez újabb hátszél lesz a kínai beruházók számára, és Szerbia gazdasági fejlődésének további támogatását jelenti kínai részről – mondta az államfő, aki „acélos”-nak nevezte Szerbia és Kína barátságát.

A Minth csoportnak Kínában, Thaiföldön és Mexikóban több mint 30 helyen van gyára, és olyan autógyárakat lát el alkatrészekkel, melyek a globális piacnak több mint a 80 százalékát uralják. Ausztráliában, Európában, Észak-Amerikában, Japánban és Délkelet-Ázsiában értékesíti termékeit.