2024. április 26., péntek

A bankok is készek segíteni

A legrangosabb állami szervek bejelentése kapcsán, hogy péntekig javaslatot tesznek a svájcifrank-alapú lakáshitelek körül kialakult lakossági problémák megoldására, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) Igazgatósága közölte, hogy támogatja a kezdeményezést.

A testület rendkívüli üléséről kiadott közlemény szerint a bankok a valutakikötés alkalmazásakor a kötelmi viszonyokról szóló törvénnyel, a devizagazdálkodásra vonatkozó jogszabállyal és a mérvadó előírásokkal összhangban jártak el, és „tiszteletben tartották a kölcsönös szolgáltatások egyenlőségének, a lelkiismeretességnek és becsületességnek az elveit”.

– A svájci frank árfolyamváltozása magukat a bankokat is rosszul érintette, hiszen nekik is ebben a valutában kellett eladósodniuk ahhoz, hogy folyósíthassák a polgároknak a lakáshiteleket – jegyzi meg a közleményben Vladimir Vasić, az UBS főtitkára.

Emlékeztet arra, hogy az ügyfelek anyagi helyzetére való tekintettel a bankok 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban, majd 2015-ben is felkínálták a hitelek euróra váltását, valamint a Szerb Nemzeti Bank 2015-ben hozott határozatával összhangban négy megoldási modellt is kidolgoztak, „ezek a kísérletek azonban nem bizonyultak eléggé hatékonyaknak”. A bankok közölték: tudatában vannak mindazoknak a gondoknak, melyekkel a polgárok szembesülnek, közösen kialakított álláspontjuk alapján támogatják a kedvező végkifejlet felkutatására tett kezdeményezést, és készek bekapcsolódni az optimális megoldás kidolgozásába.