2024. április 25., csütörtök

Érvénytelen a CHF-kikötés

A Legfelsőbb Semmítőszék (VKS) tegnap arra az álláspontra helyezkedett, hogy semmisnek tekinti a szerződéses svájcifrank-kikötéseket mindazokban az esetekben, amikor a bank nem tud megbízható írásos bizonyítékot benyújtani arról, hogy a hitelt saját, frankban történt eladósodása alapján folyósította, valamint hogy a kölcsönfelhasználót a szerződéskötés előtt teljeskörűen tájékoztatta a CHF-kikötés gazdasági-pénzügyi következményeiről és kockázatairól. Ez az álláspont csak a Legfelsőbb Semmítőszék bírái számára kötelező, alsóbb fokon a bíróságok ezzel ellenkező határozatokat is hozhatnak. A semmítőszéki álláspont szerint az adós polgár javaslatára a bíróság ideiglenesen megtilthatja a banknak a jelzálog aktiválását.

– Ez az a megoldás, melyet a polgárok kértek, és nem kötelező érvényű mindenkire. Itt az alkalom, hogy folytassuk a tárgyalásokat a frankhitelekkel kapcsolatos megoldások érdekében. Súlyos döntés, de készek vagyunk végrehajtani – kommentálta a bírósági határozatot Aleksandar Vučić államfő.

Dragomir Milojević, a VKS elnöke az RTS híradójában azt mondta, a valutakikötés semmissé nyilvánítása nem jelenti az egész szerződés érvénytelenítését. A frankhiteleseknek tovább kell fizetniük a törlesztőrészleteket, de euróban.