2024. április 19., péntek

Autópályát kap Nagybecskerek

Zorana Mihajlović építésügyi miniszter bírálta a kerülőút kivitelezőjét

Nagybecskerek két jelentős infrastrukturális beruházásának, a kerülőút és a városi stadion építésének a színhelyét tekintette meg tegnap Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi, Goran Knežević gazdasági és Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter. Ezt követően a városházán munka jellegű megbeszélést tartottak Čedomir Janjićtyal, Nagybecskerek polgármesterével és Snežana Vučurevićtyal, közép-Bánát körzetvezetőjével, valamint bejelentették a Nagybecskerek–Belgrád és Nagybecskerek–Újvidék autópálya megépítését.
A nagybecskereki körgyűrű építése 1991-ben kezdődött. Eddig ötmillió eurót költöttek rá. A vízellátási gondok mellett ez a bánáti város legnagyobb kommunális problémája, hiszen évtizedek óta a kamionok a városon keresztül dübörögnek. Eddig a kerülőút 7,1 km-es szakasza készült el, az összesen 14,5 km-es körgyűrőből. Tavaly októberben folytatták az építését, azt ígérve, hogy két éven belül átadják rendeltetésének. De a munkálatok azóta nem haladnak a várt ütemben. A tegnapi miniszteri látogatás végén megtartott sajtótájékoztatón Zorana Mihajlović bejelentette, hogy még az idén elkészül a nagybecskereki kerülőút negyedik szakaszának a tervdokumentációja, jövőre pedig megkezdődhet a megvalósítása is, ugyanakkor elégedetlen volt a munkálatok menetével.

Zorana Mihajlović: Ne a látogatásom alkalmából hozzák a munkagépeket (Fotó: Kecskés István)

Zorana Mihajlović: Ne a látogatásom alkalmából hozzák a munkagépeket (Fotó: Kecskés István)

Kilátásba helyezte a kivitelezők engedélyeinek és referenciáinak a felülvizsgálatát, különösképpen a munka minőségét és kivitelezési határidejének a betartását illetően.
– Elfogadhatatlan, hogy a kivitelező ma hozza az építőhelyre a munkagépeket, mert érkeznek a miniszterek. Erre nincs szükségem, és következő alkalommal bejelentetlenül jövök. Mi ma arra utasítottuk a kivitelezőt – ez pedig a Szerbiai Utak Közvállalat –, hogy vizsgálja felül a kerülőút kivitelezésének ütemét – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a tárcavezető.

Mint mondta, a tárgyaláson szó volt a magyarcsernyei ivóvízhálózatról, valamint a körzet úthálózatának a felújításáról – erre 2,5 milliárd dinárt biztosítottak –, valamint a vasúti átjárókkal kapcsolatos problémákról.
Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai Közvállalat igazgatója megerősítette, hogy autóút épül Nagybecskerek és Belgrád, valamint Nagybecskerek és Újvidék között. Hamarosan elkezdődik a tervdokumentáció készítése, a munkálatok befejezésére pedig három évet kap a kivitelező. Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter hangsúlyozta, hogy Nagybecskerek is azt mutatja, hogy az ország mindegyik része egyformán fontos a kormány számára, mind az ifjúsági sportrendezvények, mind a fiatalok munkába állítása tekintetében. Nagybecskerek újabb jelentős sportrendezvények szervezését vállalta: az idén házigazdája lesz a női kosárlabda-Európa-bajnokságnak. A miniszter megelégedéssel nyugtázta, hogy a városi stadionban zajlik az atlétikai pálya korszerűsítése, hogy befejeződött a Partizan küzdősportok otthonának a felújítása, hogy korszerűsítették az új sportcsarnokot, és befejező szakaszához érkezett a melencei stadion építése.
Snežana Vučurević körzetvezető köszönetet mondott a minisztereknek, amiért segítik a vidék infrastrukturális beruházásainak a megvalósítását. Čedomir Janjić polgármester is elégedett a tárgyalásokkal, és kifejezte abbéli reményét, hogy a megbeszélt projektumok megvalósulnak.