2024. április 19., péntek

Indul a bakterház

Nagy sikerű bemutató a szilágyi József Attila Művelődési Egyesületben

Hosszú idő után a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület színjátszó csoportja ismét színpadra állított egy hosszabb lélegzetű darabot, mégpedig a már klasszikusnak számító Indul a bakterház című vígjátékot, amely a Rideg Sándor azonos című regényének és a Mihályfy Sándor rendezte film színpadi adaptációja. A teltház előtti, végig vastaps kísérte szilágyi bemutató, közösségi ünnep után a rendező, Francia Gyólai Klára nyilatkozott.

Hangulatkép az előadásról (Fotó: L. Móger Tímea)

Hangulatkép az előadásról (Fotó: L. Móger Tímea)

– Nagyon régen vártunk erre a pillanatra, szeretnénk a régi hagyományosnak és legendásnak mondható egykori szilágyi színjátszás örökébe lépni, egy nagyobb, hosszabb lélegzetű darabot színpadra állítani. Eddig csupán rövidebb vidám jeleneteket készítettünk. Láttuk a tóbaiakat az Amatőr Színjátszók Találkozóján, és nagyon megtetszett az Indul a bakterház az ő feldolgozásukban. Megkaptuk tőlük a szövegkönyvet és úgy döntöttünk, hogy mi is megpróbálkozunk a klasszikusnak mondható történet színpadra állításával. A próbafolyamat több mint három hónapig tartott, ami  kevésnek bizonyult, de nagyon örültünk annak, hogy a szereplő fiatalok –  középiskolások, egyetemisták –  lelkesek, szorgalmasak voltak. A magam részéről ez az első ilyen, hosszabb lélegzetű rendezői munkám. Eddig a Négyesfogatokon játszott vidám jelenetek rendezése fűződött a nevemhez. Az Indul a bakterházzal az idén ismét fellépünk a Kupuszinán megrendezésre kerülő, Amatőr Színjátszók Találkozóján, továbbá vendégszerepléseket is tervezünk a környező magyar települések művelődési egyesületeiben is – hallottuk a rendezőtől.

A fergeteges színészi alakításokban bővelkedő darab szereplői: Pásztor Zdravko, Francia Balázs, Mészáros Noémi, Francia Fábián, Cétényi Tamás, Toldi Krisztián, Kanyó Áron, Rizsányi Csaba, Pinkert Dávid, Zigity Adriánó (Kupuszináról), Surján Csongor, Francia Anna és Francia Gyólai Klára.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.