2021. október 27., szerda

Nyolcéves bérleti lehetőség a jószágtenyésztőknek

Rančevón járt a mezőgazdasági miniszter

A Zombor melletti tanyasi településen jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, hogy jövő évtől kezdve a jószágtenyésztők, köztük a marhafarmokat tartó gazdák nyolc évre vehetnek bérbe állami termőföldet. Ez a tevékenység az üzleti könyvek vezetésének kötelezettségével jár.

Nagy élmény volt a tanyasiak számára a miniszter látogatása (Fotó: sombor.rs)

A miniszter Dušanka Golubović zombori polgármester asszonnyal Goran Tucaković családi gazdaságát látogatta meg. A família mintegy 100 hektárnyi földet művel, ami részben saját tulajdonát képezi, a többit az államtól és magánszemélyektől bérli. Az istállókban ötven fejőstehenet tartanak az üszők és vágómarhák mellett.

Nedimović kiemelte, hogy örömmel találkozik nagybani tejtermelőkkel és olyan gazdákkal, akik egyebek közt marhatenyésztéssel is foglalkoznak.

– Ezek az emberek viszik előre a szerbiai mezőgazdaságot, hiszen az általuk tartott jószág mindegyike önmagában egy kis gyár. Az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk a marhahús kivitele érdekében, aminek következtében jó árban lehetett értékesíteni a vágómarhát – mondta a miniszter.

A polgármester asszony kifejtette, hogy Zombor gazdaságának vezető ágazata a mezőgazdaság, tekintettel a százezer hektárnyi megművelhető földterületére. A mezőgazdasági termelés egy olyan bázis, amire a feldolgozóipar alapozhat, hogy újabb értékeket és nagyobb jövedelmet termeljen, munkahelyeket biztosítson, további felhajtó erőként vigye előbbre a gazdaságot. Arra is emlékeztetett, hogy Nedimović miniszter nem először jár Zomborban, és nem véletlenül látogatott Rančevóra. A település ugyanis egyike azoknak a Vajdaságban, ahol gyarapodik a lakosság létszáma, nagy a gyermekvállalási kedv, az életkörülmények javítása érdekében pedig tavaly 13 millió dinárt ruháztak be a közúti infrastruktúrába. Rančevón szinte mindenki mezőgazdasággal foglalkozik. Megtartó erejét növeli, hogy a településen óvoda és iskola is működik.

A házigazdák munkareggelivel kedveskedtek nemcsak a polgármester asszonynak meg a miniszternek, hanem a környékről odasereglett földműveseknek is.