2024. április 23., kedd
ÉRDEKES HONLAPOK

Földrajz és filmművészet az interneten

Amennyiben tisztában vagyunk az aktuális geopolitikai és éghajlati helyzettel, kénytelenek vagyunk belátni, hogy igazuk van a fekete humort kedvelő ismerőseinknek, akik szerint a földrajz a jövő tudománya. Tréfát félretéve a földrajzi kutatások fontos eleme a bolygónk által szembesült gondok megoldásának. A brit Királyi Földrajzi Társaság (www.rgs.org) részletesen is megismerkedhetünk ezekkel a kérdésekkel, illetve azokkal a kutatásokkal, amelyekkel a tudósok ezekre választ próbálnak találni. A honlapon a szakértők számára fenntartott rész mellett az iskolák számára is számos információt találhatunk, amelyet akár a földrajz oktatásában is kiválóan felhasználhatnak a pedagógusok.

***

Az Iceberg Finder (www.icebergfinder.com) kétszeres szerepet tölt be. Egyrészt az oldalon csodálatos képeket nézhetünk meg a Kanada közelében, az Észak-Atlanti-óceánon úszó jéghegyekről, másrészt egy olyan alkalmazás, amely valós időben, műholdas adatok alapján a tengerjáróknak segít abban, hogy időben észrevegyék az előttük tornyosuló jégképződményeket.

***

A világon számos politikus és üzletember mellett számos hétköznapi személy is képtelen elismerni a klímaváltozás jelentőségét és határozottan tagadják, hogy éppen ennek vagyunk a szemtanúi. Amennyiben valahol éppen vitába keveredünk egy ilyen szkeptikus személlyel, nem árt ha érveinket a www.climatevisuals.org című honlapon elérhető képekkel is alátámasztjuk. A fotóalbumot teljes egészében vagy három különböző szekció alapján is végigböngészhetjük, amelyek közül az első az emberek életét mutatja be az éghajlatváltozás sújtotta vidékeken, a második a klímaváltozás következményeit mutatja be, míg az utolsó szekció az embereknek, a klímaváltozás következményeinek az enyhítésére törekvő intézkedéseket mutatja be. A képek egytől egyig szépen kinagyíthatóak és némi pénzösszeg ellenében le is tölthetőek.

***

Az interneten számtalan hírportál, online magazin ontja magából a híreket, viszont az utóbbi időben elég kevés olyan praktikus gyűjtőoldal található, amely ezeknek a hírportáloknak, online folyóiratoknak a legfontosabb híreit összesíti és tárja elénk. A Flipboard (www.flipboard.com) gyűjtőportál, Ios-os, illetve androidos applikáció teljesen át is tördeli a cikkek megjelenését, így a hírportálok tartalmait magazinos formában lehet olvasni segítségével. Kínálatában túlnyomórészt angol és amerikai hírszájtok és blogok, illetve videomegosztók legnézettebb felvételei találhatók meg, de ezekhez akár magyar nyelvűeket is hozzárendelhetünk, amelyek közül a felhasználó választhatja ki az őket érdeklő forrásokat.

***

A filmvilág tavaly emlékezett meg  Stanley Kubrick, legendás filmrendező születésének 90. évfordulójáról. A Spartacus, a Lolita, a 2001 Űrodisszea, a Dr. Strangelove, a Mechanikus narancs, a Barry Lyndon, a Ragyogás, a Full Metal Jacket című filmek rendezőjeként a modern filmművészetet talán legmeghatározóbb személyének élete és pályája előtt tiszteleg a www.kubrick.life internetes oldal: A számítógépes egér görgetésével böngészhető oldalon először a rendező életútjába nyerhetünk betekintést, majd pedig az általa készített remekművek forgatásába is részletes betekintést nyerhetünk, számos forgatáson készült képpel, filmjelenettel és moziplakáttal színesítve.