2024. március 28., csütörtök

Szinte mindenkit elküldenek a HírTV-ből

A HírTV szinte minden munkatársát leépítik, a 190 fős állományból 180 embert tájékoztatott a Fidesz-közeli médium vezetősége arról, hogy a szerződésük májusig él, de munkát már addig sem végeznek.

A tévé Szentendrei úti székházába hétfőn berendelt munkatársak belépőkártyája már nem működött, levelezésüket sem érték el. A leépítés pontos feltételeit, vagyis a felmondási időt, illetve a végkielégítés mértékét május elején közlik velük. A csoportos létszámleépítés azután következett, hogy bejelentették, összeolvad a HírTV és az Echo TV, amit a tulajdonosok úgy kommunikáltak, hogy megszűnik az Echo TV.

A gyakorlatban azonban ez egyelőre azt jelenti, hogy a HírTV logójával és néhány dizájnelemével kiegészülve az Echo tévé műsora folytatódik HírTV név alatt, a műsort is az Echo TV munkatársai készítik. A leépítés azonban őket is elérte, az Angol utcai székházukban hétfőn délben tartott értekezlet után az Echo TV stábjából is elkezdték kirúgni az alkalmazottakat. Ugyanakkor míg a HírTV-nél már mindenki úgy ment be hétfőn, hogy számított a kirúgásra, az Echo TV munkatársai közül ez többeket meglepett.

A 2003-ban, szorosan a Fideszhez kapcsolódva, Magyarország első tematikus hír és hírháttér televíziójaként elindult HírTV egészen 2015-ig a jelenlegi kormánypárt szócsöveként működött, egészen addig, amíg a tulajdonos Simicska Lajos látványosan összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, vagyis egészen a G-napig. A szakítás után többen otthagyták a médiumot, a HírTV műsora pedig egyszerre kormánykritikus lett.

Ez a fordulat 2018 nyaráig tartott, amikor Simicskától újra Orbán Viktorhoz hű tulajdonos jelent meg a tévében. Ekkortól kezdve a HírTV és az Echo TV szinte teljesen megegyező üzeneteket, szinte teljesen megegyező közönségnek sugározott párhuzamosan. Még a nézettségük is szinte azonos volt, múlt héten a tévénézők nagyjából 0,7 százaléka választotta a két fideszes médiumot. A médiaelemző Szalay Dániel, a media1.hu főszerkesztője az Euronewsnak elmondta, hogy az összevonás ezért érthető lépés, hiszen így egy helyen, egy tévécsatornán érik el ugyanazt a nézőközönséget, a működési költségek ráadásul jelentősen csökkennek.