2024. április 19., péntek

Szerbia kitartása győzött

Nagybecskereken egymilliárd dolláros beruházással épül a kínai gumiabroncsgyár

A Szerbia jövője nevű országos körútja során Aleksandar Vučić államfő szombaton Közép-Bánátba látogatott. Körútjának a legjelentősebb eseménye a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég ünnepélyes alapkő letétele volt. A nagybecskereki gyár lesz ugyanis a legnagyobb zöldmezős beruházás Szerbiában.

Nagybecskerek Délkelet-Écska ipari övezetében, csaknem egymilliárd dolláros beruházással megépülő kínai gumiabroncsgyár alapkőletételét Aleksandar Vučić államfő óriási sikernek nevezte, mivel potenciális helyszínei között más országok is szerepeltek, de mint mondta, végül is Szerbia kitartása győzött. 

Az alapkőletétel (Ótos András felvétele)

Az alapkőletétel (Ótos András felvétele)

– A beruházással megváltozik a vidéken élőknek az élete, hiszen nemcsak az 1200 új munkahelyet jelenti, hanem még két másik nyersanyagellátó kínai vállalat is érkezik a nagybecskereki ipari övezetbe, ami további 140 millió eurós beruházást és 420 új munkahelyet jelent majd. Ennek köszönhetően pedig a Béga-menti város évről évre több pénzt költhet majd, és akkor már nem az lesz a fő gond, hogyan oldódik meg az ivóvíz-ellátás – mondta az államfő. 

Chen Bo, Kína belgrádi nagykövete a szerb-kínai együttműködés egy újabb mérföldkövének nevezte a beruházást. Feng Wang, a Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy ez lesz a társaság második külföldi gyára, az első Európában. Mint mondta, a befektetés értéke 990 millió dollár és 600 millió dolláros évi bevételre számítanak. Ez fontos a társaság globális fejlődése, de az európai piac kutatása szempontjából is. Azt is hangsúlyozta, hogy a gyár a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, amely megfelel minden környezetvédelmi követelménynek. Egyébként Szerbia az első délkelet-európai ország, amely stratégiai partnerséget kötött egy kínai céggel. 

NAGYBECSKEREKRŐL BELGRÁDBA AUTÓÚTON

Egy éven belül megkezdik annak az autóútnak az építését, amely Nagybecskereket összeköti Belgráddal, illetve Újvidékkel, jelentette be Aleksandar Vučić körútjának a záró rendezvényén, a Nagybecskerek központjában megtartott nagygyűlésen. Ígéretet tett arra, hogy Nagybecskerek újra felkerül minden közúti és vasúti térképre, ami megkönnyíti a beruházóknak az idejövetelét. Hangoztatta, hogy Szerbia ma másmilyen ország, mint amilyen korábban volt. 

– Új utak épülnek, új gyárak és munkahelyek nyílnak. Növekszik az életszínvonal és stabil a költségvetés. Ennek köszönhetően az idén újra emeljük a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket, és nagyobb lesz a mezőgazdasági támogatások összege is – mondta az államfő.

Ana Brnabić kormányfő a szerb kormány eredményeiről szólva elmondta, számos gyárat nyitottak meg, megőrizték a Smederevói Vasműveket meg a bori bányát, ahol összesen tízezer ember dolgozik. Kiemelte a tudományos technológiai parkok építését, valamint az egészségügyi intézmények fölújítását.

– A minimálbér ma 220 euró, ami kevés, annak ellenére, hogy 2012 óta 42 százalékkal emeltük – mondta a kormányfő. 

A kínai befektetésről szólva Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke hangsúlyozta, Szerbia egy stabil ország, amelynek van jövője.

– A vidéken élő magyar közösség büszke arra, hogy hozzájárult Szerbia fejlődéséhez, az itt élő vajdasági magyarok pedig otthon érzik magukat és érdekük, hogy megőrizzék nemzeti önazonosságukat, iskoláikat, kultúrájukat, nyelvüket, médiáikat – szögezte le.

Magyar nyelvű felszólalásában kiemelte, az utóbbi 15 évben az állam az alkotmány alapján szavatolja a kisebbségek jogainak teljes védelmét. Azt is elmondta, hogy az elmúlt években sokat tettek a családok megerősítéséért, és köszönetet mondott azért, hogy semmilyen politikai akadály nem gördült ennek megvalósítása elé. 

Bata Imre, Aleksandar Vučić és Pásztor István Törökbecsén (Ótos András felvétele)

Bata Imre, Aleksandar Vučić és Pásztor István Törökbecsén (Ótos András felvétele)

TÖRÖKBECSÉRE KELL CSÁBÍTANI A KÍNAI BERUHÁZÓT

Szombaton délután Törökbecsére is ellátogatott az államfő, aki az AgroTECH vállalat előtt üdvözölte a rá várakozó polgárokat. 

– Mivel Törökbecsén adottak a feltételek, azon leszek, hogy Feng Wang urat meggyőzzem arról, hogy legalább egy üzemet itt is létesítsen. A törökbecsei Egészségház 210 milliós, megörökölt adósságából 150 millió kényszerbehajtás alatt van. Ezt a pénzt az önkormányzat nem tudja kifizetni, de a szerb állam megteszi helyette, és a korábban botrányosan kezelt Hertelendy-kastélyt is befejezzük a gyerekek számára – jelentette ki az államfő.

Pásztor István érdeklődésünkre elmondta: azért tartotta fontosnak ezt a törökbecsei látogatást, mert a közép-bánáti régió megkerülhetetlen települése Törökbecse.

– Szerettük volna, hogy Aleksandar Vučić államfő lássa ezt a gyárat, ugyanis sok ilyen van a környékünkön – két évvel ezelőtt ez egy lepusztult gyár volt, amelyből a jelek szerint sikerül egy jól működő, munkát adó vállalkozást létrehozni. Fontos, hogy az itt látottak alapján lehetőség teremtődjön arra, hogy a szerbiai költségvetésből is olyan forrásokhoz lehessen jutni, amelyek ennek a gyárnak a további fejlődését biztosítják – jelentette ki Pásztor István.

Bata Imre, az AgroTECH tulajdonosa a vállalatról beszélve elmondta, a cég 1950 óta létezik, 2009-ben privatizálták, ők pedig 2016-ban vették át a termelést a korábbi külföldi tulajdonostól. Az ötven főt foglalkoztató, kapcsolható mezőgazdasági eszközöket gyártó vállalatban 2017-ben 284, 2018-ban 316 gép készült.

Vučić: Amikor Óbecsén éltem, tudtam azt magyarul, hogy bútor, vonat...

„Az elemi oktatás, nevelés és kultúra része kellene legyen az, hogy ismerjük szomszédaink nyelvét. A magyarok jelentős része beszél szerbül, de a szerbek elenyésző része tud csak magyarul. Amikor Óbecsén éltem, tudtam azt magyarul, hogy bútor, vonat... A mai napig emlékszem ezekre a szavakra. Gyerekként olyan helyen éltünk, ahol az utca fele magyar, a másik fele szerb volt, és tanultunk egymástól. Ma sajnos olyan időket élünk, amit én nem tudok megérteni, de szeretném, ha ez megváltozna” – mondta Törökbecsén egy kötetlen beszélgetés során Aleksandar Vučić államfő.

Aleksandar Vučić államfő látogatást tett Lázárföldön, Szécsányban, Banatsko Karađorđevón, Törökbecsén és Beodrán.