2024. március 29., péntek

Véget ért a sztrájk

A belügyminiszter minden javaslatát elfogadták a postások – Visszaállították a megszokott munkamenetet

Nem sztrájkolnak tovább a Szerbiai Posta dolgozói, miután ígéretet kaptak az illetékesektől arra, hogy teljesítik követeléseik egy részét. A Szerbiai Posta munkásainak képviselőivel Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter tegnap este tárgyalt, ezt követően a dolgozók bejelentették, hajlandók folytatni a munkát, elfogadnak minden javaslatot, amelyet a belügyi tárca vezetője eléjük tárt: kifizetik számukra az elmaradott bónuszokat és feljavítják a bérek szorzószámait.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Arra is garanciát kaptak a dolgozók, hogy semmilyen következményeket nem kell viselniük azoknak, akik az eddigiekben részt vettek a munkabeszüntetésben. Megszüntetik a vállalaton belül indított eljárásokat minden olyan foglalkoztatottal szemben, akit a munkával való felhagyás miatt akart a Posta vezetősége megbüntetni.

EGYSZERI SEGÍTSÉG ÉS BÓNUSZOK

A dolgozók, a megállapodás értelmében, fizetésemelést ugyan nem kapnak, de április folyamán egyszeri anyagi támogatásban részesülnek, s ennek összege nem lesz kevesebb 20 ezer dinárnál. A 2017. évi nyereségi juttatások második részletének kifizetésére vonatkozó megállapodást is aláírták, április 4-éig törlesztik ezt a tartozást, április 24-éig pedig már a múlt év első felére vonatkozó járulékot is kézhez kapja minden alkalmazott. A tervek szerint legkésőbb szeptemberben a számlákra kerül a 2018 második felére vonatkozó juttatás is.

Egy hét alatt létrehozzák azt a munkacsoportot, amelynek a többi vitás kérdés megoldása lesz a feladata. A testületben helyet kapnak a szakszervezetek képviselői, a Posta vezetőségének a tagjai, az alapítónak, vagyis a köztársasági kormánynak a képviselői, és az alkalmazottak által kijelölt további három személy, akik már a belügyminiszterrel lebonyolított megbeszélésen is jelen voltak. A munkacsoport az üléseken megegyezésre jut majd a kollektív szerződés módosítása kapcsán, aminek célja a nyereségi járulék elosztásának a pontosítása.

NÖVELIK A SZORZÓKAT

A sztrájk felfüggesztését eredményező megállapodás szerint azoknak, akiknek a fizetése nem haladja meg a 40 ezer dinárt, a szorzók módosításával emelik a bérét – jelentette be Vladimir Đokić, a postai dolgozók képviselője. A sztrájkban résztvevők nem kapnak felmondást, és a Posta előzőleg indított belső intézkedései ellenére sem kell számolniuk egyéb következményekkel – ismertette.

A sztrájkolók – egyebek mellett – a bérük növelését követelték, ugyanis 2014 óta nem volt béremelés a vállalatban. A sztrájk másik oka a munkaerőhiány volt, bizonyos feladatokat túlságosan kevesen látnak el. Tomislav Mandić, a Posta alkalmazottjait tömörítő önálló szakszervezet képviselője a médiának nyilatkozva korábban arról számolt be, hogy az átlagbér a postahivatalokban 30 és 37 ezer dinár között ingadozik, ami alaposan lemarad a köztársasági átlagtól, valójában most is a 2012-ben aktuális béreket kapják kézhez a dolgozók, miközben a vállalat létszámhiánnyal küzd. Az adminisztrációban dolgozók bére ugyanakkor meghaladja a 60 ezer dinárt.

TÚL SOK AZ IRODAI ALKALMAZOTT?

A belügyminiszterrel elért megegyezés értelmében most felülvizsgálják a vállalatban egyes munkahelyi beosztások létjogosultságát is. Így például arra is fényt akarnak deríteni, valóban indokolt-e, hogy annyi tanácsadó és helyettes beosztásban dolgozó személy legyen az adminisztrációban, más funkciókat megkétszereztek korábban, s emiatt ugyancsak panaszt emeltek a tiltakozó munkások. A Szerbiai Posta munkahelyei, bérei kapcsán egy átfogó jelentésnek kell elkészülnie 2019 novemberéig, és ezután a kormány kidolgozza a fizetésekről és szorzókról szóló új szabályzatot 2020-ra. A sztrájkolók a kormánnyal megállapodtak abban is, hogy az új alkalmazottak felvétele esetében a jövőben nem az irodai munkások, hanem a termelési részlegben dolgozók élvezik majd az elsőbbséget, jelenleg ugyanis elviselhetetlen a helyzet, kivitelezhetetlen a munka az alkalmazottak mostani száma mellett. Egyedül az olyan foglalkozások képeznek ez alól kivételt, amelyekre valóban szüksége van a közvállalatnak, így például továbbra is keresni fogják az IT-szakembereket.

HIÁBAVALÓ MEGFÉLEMLÍTÉSEK

Mint ismeretes, március 28-án döntöttek a csaknem teljes sztrájk mellett a Szerbiai Posta dolgozói. A küldemények továbbításán dolgozó részleg teljesen leállt a munkával, a tolóablakoknál dolgozók pedig figyelmeztető sztrájkot tartottak. Az elégedetlenséget a nehéz anyagi és munkakörülmények váltották ki, a tiltakozást nem a szakszervezetek kezdeményezték, hanem maguk a munkások, s annak semmi köze sem volt a politikához – hangsúlyozták a sztrájk vezetői, így az Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetésekhez sem, ahogyan arról korábban egyes újságok írtak. Mira Petrović megbízott igazgató pénzszórására és érdektelenségére is panaszkodtak: a legutóbb éppen negyven új Škoda gépkocsit és háromszáz légkondicionáló berendezést vásárolt, közölték, miközben „az éhbérért dolgozóknak hitelt kell felvenniük már arra is, hogy befizessék a havi rezsiköltségeket”. Újvidéken, Belgrádban és Nišben kezdődött meg a tiltakozás, majd Óbecse, Nagybecskerek, Palánka, Szabács, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Užice postásai is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A beszámolók szerint a vállalat vezetősége megfélemlítéssel is próbálkozott, a szakszervezetek képviselőinek elmondása szerint azok voltak a legnehezebb helyzetben, akiknek a szerződése meghatározott időre szólt, azzal riogatták őket, hogy szerződésük lejárta után más munkahely után kell nézniük, ha csatlakoznak a sztrájkhoz.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele