2024. április 19., péntek
Lakónegyed a hajógyár helyett

Így csinálják Rotterdamban is!

A Limán városrész a Sodrós felé bővül, a Horgász-szigetet egyelőre nem bántják
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– Rotterdamban és Londonban is lakónegyedeket építettek azokra a feleslegessé vált, vízparti és egyéb iparnegyedekre, amelyekben már régen megszűnt a termelés. És miért is ne tennék ezt? Nincs ebben semmi rossz – magyarázta többek között Miloš Vučević polgármester az újságíróknak tegnapelőtt, amikor a tervbe vett Limán 5 néven is emlegetett városnegyeddel kapcsolatos kérdést tettek fel neki. Vučević szerdán ellátogatott a Strandra, ahol iszapkotrási munkálatok folynak a Kis-Dunán, ott, a víz partján beszélt arról, hogy miként képzeli el Újvidék új lakónegyedét a víz közvetlen közelében. – Nagy beruházás elé nézünk, a város vízpartra költöztetése hatalmas urbanisztikai elképzelés. Nem csupán anyagi tekintetben, hanem szociológiai megközelítésben is. A valamikori hajógyár egy olyan cég, amely már azt sem tudjuk, hányszor cserélt tulajdonost, csődbe került, 15 év elteltével azt kell mondanunk, hogy senki sem érdeklődik a termelés beindítása iránt. Hajóépítéssel senki sem akar foglalkozni itt. Londonban, Rotterdamban, New Yorkban és számos, másik nagyvárosban is okosan kihasználták, az eredeti rendeltetésétől teljesen eltérő módon a megüresedett, kihasználatlanná vált, ipari területeket. Új üzleti-lakónegyedet kapunk, bízom abban, hogy 2020-ban már megkezdődhetnek a munkálatok. 400 millió eurónál is nagyobb beruházásról beszélünk, Újvidék végre folyójának partjaira költözhet – nyilatkozta a polgármester. – A folyamőrség kaszárnyájának kérdése továbbra is nyitott, arról tanakszunk, hogy hova tudnánk átköltöztetni. Ha sikerül kiegyeznünk a Szerb Katonasággal és a honvédelmi minisztériummal, akkor az Aleksandar Berić kaszárnya helyén a város legattraktívabb, legelőkelőbb lakónegyedét tudjuk majd kiépíteni. Hatalmas a beruházók érdeklődése ez iránt a placc iránt. Nem kell félnünk a beruházásoktól, ezek jó dolgok, hát nem jó a városnak az, ha valaki bele akar fektetni félmilliárd eurót? A kiköltöztetett kaszárnya szebb, újabb, jobb helyiségekbe költözhet be, és a katonák, tisztek is lakásokhoz juthatnak. Alig várom már, hogy megkezdjük a tárgyalásokat – mondta a polgármester.

A Limán 5 városrész kiépítése az úgynevezett Nyugati kerülőút létesítésének az utolsó pontja lesz, ez lényegében az Európa sugárút, illetve annak folytatása a Duna felé.

Vučević beszélt egy új híd megépítésének a lehetőségéről is, amely ezt a sugárutat összekötné Kamenicával, és a távolabbi jövőben az Újvidék–Loznica autóúttal. Ez a híd nagyon drága lesz, mert a talaj konfigurációja miatt nagyon hosszúnak kell lennie, a hídfeljárók nagyon hosszúak lesznek. – Kidolgozzuk a híd ötlettervét, aztán pályázunk a tartományi kormánynál, a bankoknál… Egyedül, városként nem fogjuk bírni – magyarázta, majd a Ferenc József híd pilléreire tervezett, gyalogoshíd elképzeléséről beszélt. – Ez gyalogos-kerékpáros híd lesz, padokkal, amelyekre leülhetünk majd – valódi idegenforgalmi attrakció! Ilyesmiről mostanáig csak álmodni tudtunk, hiszem, hogy még az idén elkészül ennek a hídnak az ötletterve. Kiírjuk a pályázatot, megkérdezzük az egyetemi szakembereket, fiatalokat… Az új hídon egyenesen felsétálhatunk majd a várba, ez lesz az, amire Újvidéknek nagyon nagy szüksége van – magyarázta.

Miloš Vučević elmondta azt is, hogy a Horgász-sziget esetében nincs meg a kellő „érdeklődés”, ugyanis a tulajdonjogi kérdések itt akkora mértékben rendezetlenek, hogy egyelőre lehetetlenség lenne a beruházó számára az építkezés. – A városé is, a Vajdaság Vizei közvállalaté és a Vajdaság Erdői közvállalaté is, számtalan illegális, úszó vagy nem úszó építmény, engedéllyel vagy félengedéllyel rendelkező tulajdonosok… Számtalan az olyan építmény, amelyet sok-sok évtizeddel ezelőtt építettek, ellenben ott van a kamenicai partrész, amely különösen attraktív – 120 hektárnyi lakóterület. Lépésről lépésre kell haladnunk előre, egyszerre azonban nem hiszem, hogy mindenbe belekezdhetünk. A Horgász-sziget kérdését most tehát nem oldhatjuk még meg, noha valóban vonzó a helyzete, most még sincs rendeltetésszerűen kialakítva. Szégyenkezünk emiatt – mondta a polgármester.