2024. március 28., csütörtök

Törökbecsére kell csábítani a kínai beruházót

Szombaton az AgroTECH vállalatban tett látogatást Aleksandar Vučić államfő Szombaton délután Törökbecsére látogatott Aleksandar Vučić államfő, aki az AgroTECH vállalat előtt üdvözölte a rá v

- A Nagybecskereken épülő kínai gumiabroncs-gyár az egész régió számára komoly jelentőséggel bír. Mivel Törökbecsén adottak a feltételek, azon leszek, hogy Feng Wang urat, a Shandong Linglong vezérigazgatóját meggyőzzem arról, hogy legalább egy üzemet itt is létesítsen.

Aleksandar Vučić a törökbecsei AgroTECH vállalatban(Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić a törökbecsei AgroTECH vállalatban(Ótos András felvétele)

A törökbecsei Egészségház 210 milliós, megörökölt adósságából 150 millió kényszerbehajtás alatt van. Ezt a pénzt az önkormányzat nem tudja kifizetni, de a szerb állam megteszi helyette, és a korábban botrányosan kezelt Hertelendy-kastélyt is befejezzük a gyerekek számára. Azt is fontos elmondanom, hogy az idén a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bére is emelkedni fog, és nagyobb lesz a mezőgazdasági támogatások összege is – jelentette ki az államfő.

Aleksandar Vučić Pásztor Istvánnal, a tartományi parlament elnökével, valamint Bata Imrével, az AgroTECH tulajdonosával körbe is járta a gyárat. Pásztor István ezzel kapcsolatosan érdeklődésünkre elmondta: azért tartotta fontosnak ezt a törökbecsei látogatást, mert a közép-bánáti régió megkerülhetetlen települése Törökbecse.

Bata Imre, Aleksandar Vučić és Pásztor István(Ótos András felvétele)

Bata Imre, Aleksandar Vučić és Pásztor István(Ótos András felvétele)

- Szerettük volna, hogy Aleksandar Vučić államfő lássa ezt a gyárat, ugyanis sok ilyen van a környékünkön – két évvel ezelőtt ez egy lepusztult gyár volt, amiből minden jel szerint sikerül egy jól működő, munkát adó vállalkozást létrehozni. Fontos, hogy az itt látottak alapján lehetőség teremtődjön arra, hogy a szerb költségvetésből is olyan forrásokhoz lehessen jutni, amelyek ennek a gyárnak a további fejlődését biztosítják – jelentette ki Pásztor István.

Bata Imre tulajdonos elmondása szerint az AgroTECH vállalat 1950 óta létezik, 2009-ben privatizálták, ők pedig 2016-ban vették át a termelést a korábbi külföldi tulajdonostól. Az ötven főt foglalkoztató, kapcsolható mezőgazdasági eszközöket gyártó vállalatban 2017-ben 284, 2018-ban 316 gép készült.

„Az elemi oktatás, nevelés és kultúra része kellene legyen az, hogy ismerjük szomszédaink nyelvét. A magyarok jelentős része beszél szerbül, de a szerbek elenyésző része tud csak magyarul. Amikor Óbecsén éltem, tudtam azt magyarul, hogy bútor, vonat...A mai napig emlékszem ezekre. Gyerekként olyan helyen éltünk, ahol az utca fele magyar, a másik fele szerb volt, és tanultunk egymástól. Ma sajnos olyan időket élünk, amit én nem tudok megérteni, de szeretném, ha ez megváltozna” - mondta egy kötetlen beszélgetés során tegnap Törökbecsén Aleksandar Vučić.