2024. április 19., péntek

Minden segítség jól jön

Egy nehéz helyzetben lévő bácsfeketehegyi nagymama és unokája a története
Manócska és Rózsi nagyi (Lakatos János felvétele)

Manócska és Rózsi nagyi (Lakatos János felvétele)

Nem mindenki születik szerető családba és vidám körülmények közé. A bácsfeketehegyi Manuella, Manócska édesanyja fiatalon elszökött otthonról egy szintén fiatal fiúval. Nem sokáig tartott a kapcsolat, de terhesen tért haza a szülői házba. Manócska megszületett, de gondját inkább Rózsa nagyi viselte, mert az édesanyja nem igazán akart vele törődni. A család a jobb élet reményében felköltözött Szabadkára, de ennek az lett a vége, hogy Manócska anyja lemondott lányáról, és Rózsi nagyi télvíz idején üres kézzel volt kénytelen hazamenni Bácsfeketehegyre a pici lánnyal. A helyi közösségtől kaptak házat, és jó akarók segítségével vészelték át ezt a nehéz időszakot. A szociális központ el akarta venni a kislányt nagyanyjától, de ő nem adta, és végül a hivatalos gyámja lett.

Mindez 6 éve történt, s azóta a nagyanyja gondoskodik a most 9 éves kislányról. Ez nem egyszerű feladat, hiszen Rózsa néni állandó bevétele 7280 dinár, amit segélyként kap 2014 óta. Manócska után még kap gyermekpótlékot, de mindez nagyon kevés. A helyi közösségtől kapott ház elég rossz állapotban volt, de szerencsére egy család, fenntartás fejében, rendelkezésükre bocsájtott egy szerény kis házat. Rózsa néni a nagyon szerény bevételüket alkalmi munkákkal pótolta, így a kislánynak semmiből sem szenvedett hiányt.

Manócska és nagymamája helyzete azonban két és fél éve egy negatív fordulatot vett. Rózsa néni megbetegedett, állandó jelleggel fájlalja a csuklóit és a térdét. Gyógykezelést kapott, de nem segített rajta. Kezelő orvosa pihenésre utasította, de Rózsa néni továbbra is vállalt alkalmi munkákat, mert kellett a pénz. Emiatt nagy fájdalmakkal járó, súlyos állapotba került. Kezelőorvosa azt mondta, hogy ha nem hagy fel a nehéz munkával, akkor félő, hogy súlyosabb következménye is lesz. Rózsa néni ekkor belátta, hogy ez így nem mehet, és segítséget kért a szociális központtól. Onnan azt a választ kapta, hogy nem növelhetik a segélye összegét, mert a betegsége gyógyítható.

A kislány gyakran segít a házimunkában (Lakatos János felvétele)

A kislány gyakran segít a házimunkában (Lakatos János felvétele)

Manuella és Rózsa néni így nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és főként a jó szándékú emberek segítségére számíthatnak. A tűzrevalót és a kislány ruháit a református egyházközösségtől kapják, a Vöröskereszttől étel és higiéniai csomagot kapnak, és a jó szándékú ismerősök, falubeliek ezzel-azzal segítenek rajtuk. Nagyon be kell osztaniuk mindent, mondta el Rózsa néni, csak a legszükségesebbet vásárolják a boltban. Azt is hitelre, és akkor fizetnek, amikor megérkezik a segélye. A gyógykezelésre már nem igazán jut pénz, de ismerősöktől gyógyszert is szoktak kapni.

A nehéz helyzet ellenére Manócska egy életvidám kislány, aki jól tanul és odahaza sokat segít nagyijának. Csak ők ketten vannak egymásnak a világban, és a körülmények most összefogtak ellenük. Rózsa néni úgy érezte, hogy egymaga nem tud kilábalni nehéz helyzetükből, és azt a tanácsot kapta, hogy a nyilvánosságtól kérjen segítséget. A Vöröskereszt kishegyesi munkatársainak segítségével számlát nyitott, ahova adományokat lehet befizetni. Emellett minden olyan segítséget szívesen látnak, aminek használt látják a hétköznapokban.

Azok a jó szándékú emberek, akik segíteni szeretnének Manuellának és nagyanyjának, a 355-0003200704657-62 (Vajdasági Bank) számlaszámra fizethetik be felajánlásukat, Orosz Rózsa névre. A kis család más jellegű segítséget is szívesen lát, Rózsi néni a 0637808399 mobilszámon elérhető.