2024. április 20., szombat

Meghatározták az iskolák és óvodák hálózatát

A temerini községi képviselő-testület üléséről

A temerini községi képviselő-testület 33. ülésén Pásztor Róbert, a testület elnöke 9 pontos napirendet terjesztett megvitatásra, amihez Robert Karan ellenzéki, A mi Temerinünkért polgári csoportosulás képviselője – immár 26. alkalommal – bővítésként a vezetéki víz háztartási fogyasztásra való megtiltását javasolta, mivel az a Batut Intézet jelentése szerint sem mikrobiológiailag, sem vegyi összetételében nem megfelelő. Kezdeményezését azonban a képviselők többsége elvetette. A képviselők döntöttek a temerini község területén működő általános iskolák és iskoláskor előtti intézmények épületeinek hálózatáról. Mindkét témában Korana Ćirović oktatásügyi reszortfelelős terjesztett be megindoklást. Valójában a törvény kötelezi az önkormányzatokat az iskolák és iskoláskor előtti intézmények hálózatának előírására. A temerini községben e tekintetben a korábbihoz képest nem történik változás. Marad a 4 általános iskola: Temerinben 2, Járekon és Szőregen pedig 1-1. A temerini Petar Kočić iskolának Staro Đurđevo helyi közösségben és a Telep városrészben vannak kihelyezett tagozatai, a Kókai Imre iskolának pedig a Telepen.

A község területén egy, a Veljko Vlahović iskoláskor előtti intézmény működik kihelyezett tagozatokkal a temerini Telep városrészben, továbbá Szőregen, Járekon és Staro Đurđevo helyi közösségben. Valamennyi épületben bölcsőde, óvoda és iskolaelőkészítői tagozat működik.

A vitában elhangzott, hogy a telepi iskolában nagy a férőhelyhiány. Egy tagozat kénytelen középváltásba járni, mégpedig oktatásra alkalmatlan, az orvosi rendelő melletti helyiségbe. Szükséges lenne egy részletes terv kidolgozása az iskolaépület felújítására és bővítésére. Másrészt elhangzott, hogy Járekon és Szőregen egyre kevesebb az iskolába induló gyerekek száma, amit nem tükröz az iskolák hálózatáról szóló beterjesztés. Megerősítést nyert, hogy amint lefolytatódik a közbeszerzési pályázat, hozzáfognak a Kókai és a szőregi iskola energiatakarékos felújításához. Az óvodák hálózatával kapcsolatosan elhangzott, hogy a napokban befejeződött és már átadásra is került a szőregi óvoda építése.

Szó volt a község településein lévő utcák elnevezésének meghatározásáról is. Valójában az eddig név nélküli utcák és tanyák kaptak nevet. Érdekesség, hogy egyes olyan határdűlők is nevet kaptak, melyekre a tanyáknak kijáratai vannak. Ezzel a tanyák is utcai besorolást és számot kapnak. Új utcanevek a határban a Kertész út, a Harmadik dűlő, Fehér árok, Illancs utca, Gyümölcstermelői utca és mások.

Napirenden szerepelt még az egészségház 2019. évre vonatkozó munkaprogramjának és pénzügyi tervének jóváhagyása, valamint a 2018. évre vonatkozó ügyviteli és pénzügyi jelentésének elfogadása. A képviselők megvitatták a község területére vonatkozó 2018. évi közlekedésbiztonsági jelentést is.