2024. március 29., péntek
ÚSZÁS

Még két vajdasági érem

A debreceni magyar országos úszóbajnokság pénteki versenynapján sem maradt érem nélkül Szabó Szebasztián és Szilágyi Csaba. Mindketten a 4×100 méteres mix vegyes váltó tagjaként ugrottak medencébe a délutáni programban, ezúttal azonban egymás ellen versenyeztek: Szabó a győri egyesület pillangósaként, Szilágyi pedig a hódmezővásárhelyiek mellúszójaként. A csatából a zentai fiatalember csapata került ki győztesen, Szabó Balog Gáborral, Sebestyén Dalmával és Gyurinovics Fannival több mint 4 másodpercet vert a riválisokra (3:53,29), míg Szilágyi Petrovic Péterrel, Batta Orsolyával és Nagy Rékával az oldalán a harmadik helyen végzett (3:57,76). Mindkét vajdasági fiúnak jó hangolás volt ez a mai napra, hiszen Szabó a 100 méteres pillangó-, míg Szilágyi az 50 méteres mellúszásban lesz érdekelt.

Ahogy azt tegnap már röviden megírtuk, Cseh László a második versenynapon is vereséget szenvedett egy vajdasági trónkövetelőtől – Szilágyi Csaba 100 mellen repesztett szerdai országos csúcsát követően Szabó Szebasztián is feladta a leckét az 50 pillangó mezőnyének, köztük a magyar klasszisnak is –, azzal azonban adósak maradtunk, hogy Szebi joggal hitetlenkedett a finálét követően az eredményjelzőre pillantva, hiszen 22,99 másodperces ideje nemcsak egyéni (49 századdal jobb eddigi rekordjánál) és új magyar országos csúcs, hanem jelenleg a világ vezető ideje is ebben a számban!

Ennél jobban aligha sikerülhetett volna. 23,3 körüli időre számítottam, az előfutam után elégedetlen voltam a 23,63-mal. A döntőre sikerült rendesen összekapni magam, és az elejétől a végéig összpontosítani. Közel sem volt tökéletes a futam, de mindez csak azt jelenti, továbbra is fejlődőképes vagyok, főleg a benyúláson kell dolgoznunk” – mondta később Szabó.

Korábban egyetlen szerbiai versenyző került a bűvös 23 másodperc alá, 2009-ben Rómában Milorad Čavić 22,69-cel nyert vb-címet 50 pillén.

Szabóra még egy egyéni versenyszám vár a debreceni viadalon, ilyen formában a mai 100 pillangón nem lehet más célja, mint olimpiai A szintet úszni. A norma jelenleg 51,96.

Még komolyabb vetélytársak várnak 100-on, Milák Kristóf például vb-ezüstérmes a számban. Ugyanakkor engem ez még inkább motivál, jó versenyre számítok. Az 50 jó előjel, de nem bízhatom el magam, meglátjuk, milyen lesz a táv második fele, de a cél mindenképp a tokiói kvóta” – tette hozzá a zentai úszó.

A mai döntőket az M4 Sport 17.30-tól élőben közvetíti.