2024. április 23., kedd

Orosz filmdíjat kapott a házi őrizetben lévő Szerebrennyikov

Az egyik legjelentősebb orosz filmdíjjal tüntették ki Leto (Nyár) című alkotásáért a házi őrizetben lévő Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőt.

"Őszintén remélem, ez az utolsó eset, hogy Kirill Szerebrennyikov, ez az óriási művész nem tudja átvenni a neki odaítélt díjat" - mondta Ilja Stewart, a film producere a legjobb rendezésért járó Nyika-díj szombat esti moszkvai átadóján.

A tavalyi cannes-i filmfesztivál első napjaiban mutatták be a rendszerváltozás előtti Szovjetunióban játszódó fekete-fehér, zenés szerelmesfilmet, mely a Le Film francais francia szaklap által megkérdezett 15 francia kritikus első számú kedvence lett. A rendező nem vehetett részt a bemutatón.

Szerebrennyikovot két éve vették őrizetbe az orosz hatóságok azzal a váddal, hogy három kollégájával együtt 133 millió rubelnyi (570 millió forintnyi) közpénzt sikkasztott el színházának költségvetéséből. A rendező tagadja a vádat. Támogatói szerint az ügy mögött politikai indítékok állnak, a nyíltan ellenzéki véleményt hangoztató Szerebrennyikovot így akarják elhallgattatni.

A 49 éves rendezőt tavaly a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntették ki.