2024. április 20., szombat

Harmadszor is elutasították a Brexit-megállapodást

Április 10-én rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak

A londoni alsóház pénteken délután harmadszor is elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, bár az előző két elutasító szavazásnál jóval kisebb többséggel. A mostani szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.

Január 15-én, amikor először került az alsóház elé az 585 oldalas megállapodást, a kamara a brit parlamentarizmus történetének legnagyobb, 230 fős többségével, a március 12-ei második szavazáson 149 fős többséggel utasította el az egyezményt.

A pénteki szavazás után Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kijelentette, az újbóli elutasításnak súlyos következményei lehetnek, ugyanis az alapeseti forgatókönyv jelen pillanatban az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én, a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határnapon kikerülhet az Európai Unióból.
May szerint az addig hátralévő mindössze 14 napban már nincs idő valamely Brexit-megállapodás kidolgozására és törvénybe iktatására. Az alsóház ugyanakkor egyértelműen kifejezésre juttatta a korábbi szavazásokon azt is, hogy nem fogja megengedni a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

May szerint ebben a helyzetben más utat kell keresni a továbblépéshez. Nem említette meg konkrétan, hogy mik lehetnek ezek az alternatív megoldások, kijelentette azonban: az EU egyértelmű álláspontja, hogy a Brexit további halasztásához világosan megfogalmazott indokokra és az EU-ban maradó országok egyhangú jóváhagyására van szükség.

Tekintettel arra, hogy a londoni alsóház elutasította a Brexit-megállapodást, az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozót tartanak – közölte Donald Tusk tanácsi elnök Twitter-üzenetében.

A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió a kilépés május 22-éig tartó halasztásába egyezett bele, de ehhez a Brexit-megállapodást a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.