2024. április 23., kedd

Petőfi örökké!

Tegnapi ülésén új javaslattervet fogadott el az óbecsei iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport, mely szerint egyetlen általános iskolát sem kellene bezárni a községben

„Petőfi örökké!” - ezzel a címmel tartottak a héten iskolanapi ünnepséget az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és alkalmazottai a Petőfi kultúrkörben.

Fotó: Fehér Rózsa

Fotó: Fehér Rózsa

Ekkor már ők is tudták: van okuk az optimizmusra, az iskolára nagy valószínűséggel mégsem kerül lakat. Az óbecsei iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport tegnapi ülésén írta felül korábbi álláspontját, és a Petőfi iskola bezárása helyett azt javasolta: maradjon továbbra is minden, úgy ahogy van – se bezárni, se összevonni nem kell iskolát Óbecsén.

Eddig a napig azonban két hónap telt el bizonytalanságban, reménykedésben. A tervezett bezárásról január végén érkeztek az első hiteles hírek, azóta hatalmas energiával dolgoztak sokan azért, hogy a 64 éves tanintézmény talpon maradhasson. Az iskola érdekében eddig példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot az óbecseiek és a velük szimpatizálók: több mint kilencezren adták a nevüket a megmaradásáért indított petícióhoz. Végül az utolsó előtti pillanatban a községi tanács ahelyett, hogy menetrendszerűen elfogadta volna a javaslattervet, azt átdolgozásra visszaküldte a munkacsoporthoz.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának az iskolabezárással kapcsolatosan megtartott közvitára benyújtott javaslatában is már az szerepelt: tekintettel arra, hogy ez az iskola is eleget tesz a rendeletben előírt követelményeknek, a Petőfi Sándor Általános Iskolát nem szabad bezárni. Indoklásuk szerint az iskola múltja és eredményei mellett az oktatási minisztérium által jóváhagyott tagozatszám, az alsóvárosi magyar művelődési életbe való integráltság és a hagyományápolás okán is meg kell maradjon a II. helyi közösség egyetlen iskolája. Mint ismeretes, az iskolát korábban azért javasolták bezárásra, mert a 80 százalékban magyar diákokat befogadó tanintézménynek jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van, viszont ők a legkevesebbként kiszabott 16 helyett 20 tagozaton tanulnak.

Balog Virág Zsolt iskolaigazgató az ülés után úgy nyilatkozott a Magyar Szónak: borzasztóan nehéz két hónap van az iskola mögött, de remélhetőleg most már kizárólag az oktatás minőségére, az újításokra és az iskolaépületek javítására - a tornaterem befejezésére, az ebédlő felújítására és a dreai iskola befejezésére - tudnak majd koncentrálni.

A javaslatterv most ismét közvitára kerül, majd a községi tanácsnak és a képviselő-testületnek is el kell fogadnia, ezután véleményezi a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság, végül pedig az oktatási miniszter elé kerül jóváhagyásra.