2024. április 25., csütörtök

Szépül a község

A magyarkanizsai kommunális közvállalat megkezdte a zöld felületek karbantartását

Nemcsak a városban, hanem a községhez tartozó falvakban is elindult a zöld felületek szépítése. Nagy tervekkel vágtak neki az újjáéledést hozó tavaszi és nyári időszaknak Magyarkanizsán.

A parkok, a játszóterek és a közterek karbantartását végző Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat számtalan feladatot lát el, és annak ellenére, hogy a munkaerőhiány és a létszámstop sem könnyíti meg számukra a munkavégzést, bizakodóan és a teljesítésre váró feladatokat szem előtt tartva tekintenek a következő hónapokra. Pálfi Ervin, a közvállalat igazgatója számos olyan ötlet megvalósítását is előirányozta, amelyeknek a községbeliek közül igen sokan örülhetnek, ugyanis már elkezdték a Nagypark és a Népkert csinosítását, apró, mégis jelentős lépésekkel haladva a szép környezet kialakítása felé.

– Az elfogadott tervek alapján elindítottuk a tavaszi munkálatokat, elvégeztük a fák metszését, a zöld felületek és közterületek tisztán tartása következik. A főszezonunk most indul, áprilistól októberig tart. A strand rendbetétele lesz a következő lépés, ahol már a majálisozóknak készítjük elő a területet, mindeközben a virágok kiültetése és a zöld felületek rendezése is folyamatosan zajlik.

Mi tartozik még a közvállalat hatáskörébe?

– A közútkezelés is a mi feladatunk, az önkormányzati utak útsávjainak a rendbetétele, illetve a Horgos 1. és Horgos 2. takarítása is, ez utóbbi az idei évtől. Kiemelném, hogy az elmúlt periódusban a fák metszése és kivágása is megtörtént, és egy projektum keretében, amelyet az önkormányzat indított el, facsemeték ültetésére is nyílt alkalom, amit a közvállalat munkásai végeztek el. Összesen közel ötezer darabot ültettek el az egész község területén.

Láthatóan a Nagyparkban is folyik a munka. Az egykor teljes pompában ragyogó Vigadó előtti téren már dolgoznak. A Vigadó felújítása is szerepel a tervek között, bár ez teljesen független a közvállalat munkájától, mégis valami történik ott. Milyen munka folyik jelenleg azon a területen?

– A park rendbetételét közel kétezer négyzetméteren a mi vállalatunk fogja elvégezni. Új növényzet díszíti majd a Nagyparkunkat, nem is akármilyen formában! A játszóterek rendbetétele is a terveink között szerepel, illetve a padok felújítása a község különböző pontjain, javarészt Magyarkanizsán.

Van-e elegendő munkásuk mindehhez?

– Igyekszünk megoldani mindazokat a nehézségeket, amelyeket a létszámstop okoz számunkra. Ebben nagy segítségünkre van a közmunkaprogram is. Májustól az önkormányzatnak köszönhetően négy hónapon át közel húsz ember fog a vállalatunkon keresztül munkához jutni, ami természetesen a falvakat is érinti majd.

A kistelepülések tekintetében mi a helyzet?

– Ami a vállalatunkat illeti, a szolgáltatásaink és a hatásköreink tekintetében a zöld felületek és közterületek karbantartását mi Magyarkanizsán végezzük el, a kistelepüléseken ezt a helyi közösségek oldják meg, de a többi szolgáltatást, az utak, az útsávok karbantartását, az utak kátyúinak javítását mi végezzük, valamint a közvilágítás karbantartása is a mi feladatunk.

Van olyan szegmense a rendszernek, amely bővítésre szorulna?

– A szakemberek hiányának a problémája természetesen minket is érint, például a gyepmesterünk éppen a közelmúltban távozott tőlünk.

Mire számíthatnak a közeljövőben a magyarkanizsaiak?

– Reményeim szerint nemcsak a Nagypark, hanem a további parkok is új színezetet kapnak. Ez egy olyan projektum, amelyet augusztusban befejezünk, utána pedig megyünk tovább, mert nincs megállás!