2024. március 28., csütörtök

Pénz jött a házhoz

Jelentős összeggel változott Kishegyes község költségvetése – Módosult a községi statútum – Megalakult a mezőgazdaság és falufejlesztési alap – Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület

Kishegyes községi képviselőt-testülete jelenlegi összetételében tegnap tartotta soron következő 27. rendes ülését. A mostani ülésnek 13 napirendi pontja volt, köztük olyan lényegesek, mint a község statútumának és költségvetésének módosítása. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a költségvetés-módosítás ezúttal jó hírnek számít.

A képviselő-testület 50 millió dinárt épített be a községi költségvetésbe (Lakatos János felvétele)

A képviselő-testület 50 millió dinárt épített be a községi költségvetésbe (Lakatos János felvétele)

– Az idén már második alkalommal módosítottuk a községi költségvetést. Ez most nem negatív változtatás volt, vagyis nem kellett pénzeket átcsoportosítanunk másfelé, hanem növekedett a költségvetésünk. Arról van szó, hogy a csődben lévő Njegoš mezőgazdasági vállalat csődeljárása véget ért. Ennek értelmében az ott felgyülemlett pénzt a törvény értelmében szétosztották. Kicsivel több, mint egymilliárd dinárról van szó, aminek a legnagyobb részét a szerb kormány és a tartomány kapták, de az önkormányzatnak is jár 5 százalék. Ez az 5 százalék 50,8 millió dinárt tesz ki, amit be kellett építenünk a költségvetésbe, hogy használni tudjuk. Azt mondhatnánk, hogy pénz jött a házhoz, ami egy igen lényeges dolog – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy további kedvező döntések is születtek az ülésen, aminek elsősorban a községbeli mezőgazdasági termelők örülhetnek.

– A képviselők határozatot hoztak, hogy a községi költségvetésből mezőgazdasági és falufejlesztési alapot hozunk létre. Ehhez pénzösszegeket fogunk hozzárendelni, aminek köszönhetően a közeljövőben pályázatot fogunk kiírni mezőgazdasági termelőink számára. A hangsúly mindenképpen a kistermelőkre és -tenyésztőkre lesz helyezve, de hamarosan a részletek is ki fognak derülni – számolt be Szűgyi, majd arról is szólt, hogy különböző törvényi előírások miatt szükség volt Kishegyes község statútumának megváltoztatására.

– A község új statútumát egy szakbizottság állította össze olyan formán, hogy az megfeleljen az új önkormányzati törvénynek és más, erre vonatkozó előírásoknak. A statútum vázlatát már korábban leküldtük az illetékes minisztériumnak, amely azt jóváhagyta. A hatályba lépés utolsó lépcsőfoka az volt, hogy képviselő-testület elfogadta. Ez egy fontos lépés volt, mivel a statútum a község alapokirata, ami alapján az önkormányzat működik – fogalmazott az elnök.

A három lényegesebb napirendi pont mellett a képviselők elfogadtak egy határozatot a tisztaság fenntartására vonatkozóan a község területén, valamint módosították a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar megalapítására vonatkozó határozatot. Emellett elfogadták a törzskar tavalyi jelentését és idei munkatervét. Kinevezték a helyi gazdaságfejlesztési iroda egy tagját és a község nemzetek közötti viszonyügyi tanácsának tagjait. Végezetül jóváhagyták egy iskolaszéki tag cseréjét is a bácsfeketehegyi általános iskolában.