2024. április 20., szombat

Veteránok és kölykök

A negyeddöntő első két meccse után Miamiban két veterán, Roger Federer és John Isner, valamint két „kölyök”, Denis Shapovalov és Felix Auger-Aliassime maradt állva.

Federer továbbra is ámulatban tartja a teniszvilágot. A 37. és 38. születésnapja között félúton járó svájci sztár kimondottan könnyen győzte le az orosz Danyiil Medvegyevet, és bejutott Miamiban a negyeddöntőbe, amelyben az éjjel a dél-afrikai Andersont két szettben verte (6:0, 6:4). Az alsó ágon az elődöntőért még két fiatal csatázott, a kanadai Shapovalov 2:1 (6:7, 6:4, 6:2) arányban verte az amerikai Tiafoe-t, vagyis federerrel mérkőzhet az elődöntőben.

Ismert az elődöntő másik párja. Szerdán este a címvédő John Isner egyszerűen kiszerválta a Đokovićot verő spanyol Roberto Bautistát, majd kisebb meglepetése a 18 éves kanadai Felix Auger-Aliassime simán verte a horvát reménységet, Borna Ćorićot. A kanadai az első játszmában még kiengedte a 4:2-es vezetést, és csak a rövidítésben szerzett előnyt, a másodikban viszont 4:0 után már nem a továbbjutó kiléte, hanem csak az arány volt kérdéses. Isner és a több mint 15 évvel fiatalabb kanadai eddig még nem játszottak.

A női elődöntőben az este az észt Anett Kontaveit és az ausztrál Ashleigh Barty játszottak, a két „hívatlan vendég” után pedig két volt világelső, a román Simona Halep és a cseh Karolína Plíšková csúcsrangadója következett a döntőért, ami a román számára egyben a ranglista első helyének visszahódítási kísérlete is. Halep a negyeddöntőben azzal tűnt ki, hogy a megnyert első játszma után a másodikban 1:5-ről fordított az egyre jobb, de nem eléggé tapasztalt kínai Csiang Vang ellen.