2024. április 20., szombat
VÍZILABDA

Fókuszban Görögország

A Bíró Attila irányította magyar női vízilabda-válogatott Görögországgal mérkőzik ma délután a torinói Európa-kupa negyeddöntőjében, siker esetén pedig először az oroszokkal néz farkasszemet a legjobb négy között.

A szövetségi kapitány kijelentette, egyelőre kizárólag az első találkozóra koncentrálnak: A görögökkel legutóbb a 2017-es, hazai rendezésű világbajnokságon találkoztunk, Európa egyik legjobb csapata, amely a tavalyi barcelonai Eb-n döntős volt, az Európa-kupát pedig megnyerte. Két nagyon erős centerre épül a játékuk, erre bizony fel kell készülni.”

A csapatok most először játszanak a decemberben elfogadott szabálymódosítások szerint, érdekes lesz nyomon követni, a különböző stílust képviselő válogatottak miként találják majd fel magukat, kinek fekszik jobban az új irányvonal. A szakvezető ezzel kapcsolatban elmondta, a nézők ebből esetleg csak annyit vesznek majd észre, hogy a játék felgyorsul, a játékosok szempontjából viszont ez több hibalehetőséget jelent.

A magyar válogatott 19 fős kerettel kezdte a felkészülést, az Európa-kupára 15 játékost nevezett Bíró, valószínűleg ebből a gárdából áll majd össze a nyári vb-csapat is.

A magyar válogatott kerete: Gangl Edina, Tóth Eszter (kapusok). Csabai Dóra, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Horváth Brigitta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Vályi Vanda.

Az Európa-kupából az első három jut a világliga júniusi, budapesti szuperdöntőjébe, annak a magyar válogatott rendezőként automatikus résztvevője, ugyanakkor a nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára, így kiemelt szerepet kap.

Magabiztos szolnoki siker

Milan Aleksić és Bátori Bence vezérletével az egyre jobb formába lendülő Szolnok együttese 14:6-ra győzött a Spandau ellen a férfi Bajnokok Ligája szerdai fordulójában, így Živko Gocić együttese életben tartotta továbbjutási esélyeit. A B csoportból csak három együttes kerül be a sorozat németországi nyolcas döntőjébe, hiszen a Hannover rendezőként alanyi jogon ott lesz a megmérettetésen.

Az A csoportban kevesebb sikerrel jártak a magyar együttesek, a Ferencváros a Barceloneta otthonában szenvedett 8:5-ös vereséget, míg az Eger Bresciában kapott ki 11:6-ra. A csoportkörből három forduló maradt hátra, így az Eger nagyon nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően, a Fradi jelenleg a negyedik helyen áll, ha a papírforma beigazolódik, ott lesz Hannoverben.